- Yervoy for dyrt

Statens Legemiddelverk konkluderer med at det mye omtalte legemiddelet ipilimumab er for dyrt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

ØNSKER DEBATT: – I Norge er det ikke definert om man er mer villig til å betale for alvorlige sykdommer, om det skal gjelde for mange pasienter eller få, og så videre. Denne diskusjonen bør tas, mener, seksjonssjef Kristin Svanqvist i Legemiddelverket.

Legemiddelverket mener at ipilimumab har en kostnadseffektivitet på én million kroner per kvalitetsjusterte leveår (QUALY). 

- Fint om politikerne kunne mene noe
- Dette er høyere enn det som vanligvis ansees som kostnadseffektivt, skriver Legemiddelverket i sin legemiddeløkonomiske vurdering som ble offentliggjort fredag.

Kristin Svanqvist, seksjonssjef i Legemiddelverket, viser til at man ikke har noen terskelverdi på QUALY i Norge.

- Men de legemidlene en har på blå resept i dag, går ikke over 600.000 i QUALY. Vi har gjort en totalvurdering, og det er rimelig å betrakte, at når man kommer over 500.000 begynner det å bli ganske kostbart i forhold til det man får i helsegevinst, sier Svanquist til Dagens Medisin.
- I Norge er det ikke definert om man er mer villig til å betale for alvorlige sykdommer, om det skal gjelde for mange pasienter eller få, og så videre. Denne diskusjonen bør tas, sier hun.
- Dette handler om politikk, og det hadde vært fint om politikerne kunne mene noe om dette. Budskapet med Yervoy er at ingen betviler effekten, men prisen er for høy. Så enkelt er det, sier hun til Dagens Medisin.

Maks 800.000?
Prisen Legemiddelverket viser til er også høyere enn den QUALY- summen helsedirektør Bjørn Inge Larsen tidligere har antydet overfor Dagens Medisin. Han sa at et aktuelt spenn vil kunne være i størrelsesorden 300.000-800.000 kroner.

Ifølge Legemiddelverket viser en forenklet beregning av de årlige konsekvensene for sykehusenes legemiddelbudsjetter av å ta ipilimumab i bruk at budsjettkonsekvensene kan være i størrelsesorden 53 – 80 millioner kroner i 2013 og 95 – 140 millioner kroner i 2017.

 Ipilimumab (Yervoy), som brukes mot føflekkreft, kom ikke med i de nasjonale retningslinjene, avgjorde ekspertgruppen for innføring av nye kostbare medisiner i vår.
I Sverige har flere landsting  takket ja til ipilimumab mot en prisavtale:
– Rabatten gjør at vi kan behandle alle pasientene i to år, sier onkologiprofessor Nils Wilking i Skåne til Dagens Medisin.

Ekspertgrupppen har uttalt at de skal diskutere saken på nytt når den har fått et bedre beslutningsgrunnlag.
Nylig ble det lagt fram nye data om ipilimumab, som viser at nær én av fem med føflekkreft med spredning lever etter fire år, mot én av ti i kontrollgruppen.
Helsedirektoratet anmodet legemiddelfirmaet som markedsfører ipilimumab, Bristol-Myers Squibb (BMS), om å  lage en legemiddeløkonomisk analyse av ipilimumab for norske forhold.
Det er denne analysen legemiddelverket nå har vurdert.
Slik konkluderer Legemiddelverket:

  • Legemiddelverket finner det mest sannsynlig at ipilimumab har en kostnadseffektivitet påén million kroner pr QALY. Dette er med en tidshorisont på 10 år og med et snitt av livskvalitetsdata fra ulike kilder.
  • Prisen på ipilimumab er den faktoren som påvirker resultatet av analysen mest.
  •  Estimering av overlevelse og anslag på livskvalitet er beheftet med stor usikkerhet. Derfor blir også anslaget på kostnadseffektiviteten av ipilimumab usikkert.
  •  En kostnad på én million kroner for hvert vunnet leveår med god livskvalitet (QALY), er høyere enn det som vanligvis ansees som kostnadseffektivt for legemidler som vurderes for opptak på forhåndsgodkjent refusjon etter blåreseptforskriften.
  •  Legemiddelverket har vurdert en forenklet beregning av de årlige konsekvensene for sykehusenes legemiddelbudsjetter av å ta ipilimumab i bruk i norsk behandlingspraksis. Budsjettkonsekvensene kan være i størrelsesorden 53 – 80 mill. NOK i 2013 og 95 – 140 mill. NOK
Powered by Labrador CMS