Uenighet om influensavaksine

Mens finske legemiddelmyndigheter ikke anbefaler influensavaksinen Fluarix til de under 65 år, mener Legemiddelverket i Norge og Sverige det er trygt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Legemiddelmyndigheten i Finland sier nei til å vaksinere personer under 65 år med sesonginfluensavaksinen Fluarix. Bakgrunnen er en hypotese fremsatt av finske forskere om en mulig mekanisme for utvikling av narkolepsi hos personer som tidligere er vaksinert med Pandemrix, opplyser Statens legemiddelverk.
I Norge brukes også en annen vaksine mot sesonginfluensa, Vaxigrip. Det er ikke stilt spørsmål om mulige narkolepsibivirkninger ved denne vaksinen.
Narkoplepsi
Finland var det landet i Norden med høyest antall narkolepsitilfeller som følge av svineinfluensavaksinen Pandemrix.

I likhet med legemiddelmyndigheten i Sverige, frykter ikke norske myndigheter narkolepsitilfeller etter vaksinering med Fluarix, som beskytter mot influensa type A og B.
Ifølge Legemiddelverket er det ikke meldt om noen tilfeller av narkolepsi etter vaksinasjon med Fluarix.

– Vi mener at frykten for narkolepsi er så  hypotetisk og resultatene så usikre at vi ikke gjør noen endringer i anbefalingene av årets sesonginfluensavaksinering. I Norge og i Sverige mener vi derfor at det er trygt å gi vaksinen også til de under 65 år, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Dagens Medisin.

– Har dere en nedre anbefalt aldersgrense for sesongvaksineringen?

– Nei, denne vaksinen anbefaler vi til risikogrupper, uavhengig av alder, svarer Madsen.
Vil gjennomgå data
Finland var det landet i Norden med høyest antall tilfeller av narkolepsi som følge av svineinfluensavaksinen Pandemrix. I Norge er det hittil registrert 54 tilfeller av narkolepsi etter vaksinen.
Madsen forteller at europeiske legemiddelmyndigheter nå vil gjennomgå de vitenskapelige dataene som ligger bak den finske hypotesen, og at Norge vil følge de europeiske anbefalingene.
Sammensetning av vaksinen
For sesongen 2012/2013 inneholder influensavaksinen for den nordlige halvkule følgende tre virus:
- A/California/7/2009 (H1N1)pdm09-lignende virus
- A/Victoria/361/2011 (H3N2)-lignende virus
- B/Wisconsin/1/2010-lignende virus
Sesonginfluensavaksinen er som tidligere uten adjuvans, det vil si stoffer som forsterker immunresponsen, opplyser Folkehelseinstituttet.

Powered by Labrador CMS