«Legen lagde "kvakkelyder" med spekulumet»

Påstander om navngitte norske leger florerer på legelisten.no: Én lege beskyldes for å leke med spekulum, en annen for ikke å hjelpe narkomane.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Fastleger over hele Norge blir vurdert anonymt på nettstedet legelisten.no.
Gapestokk?
Men flere leger Dagens Medisin har snakket med mener nettsiden har for dårlig kontroll over ytringene som legges ut.
Fastlege Kjetil Karlsen i Tromsø fikk nylig følgende karakteristikk fra en anonym person:
«For min del ble grensen nådd da Kjetil Karlsen under en GU undersøkelse lagde "kvakkelyder" av spekulumet mens han åpnet og lukket instrumentet.»
Karlsen mener siden står i fare for å ende opp som en elektronisk gapestokk for norske leger:
– Det ville være i alles interesse at leger får ærlig og usminket korreks som gir oss mulighet til å forbedre egen praksis, og at pasienter har tilgang på kvalitetssikrede opplysninger om hvilken lege som kunne passe til deres behov. Jeg er tvilende til om nettstedet er et egnet verktøy for å nå disse målene. Man kan jo ikke vite om den er skrevet av en fornuftig og nøktern person eller av en pasient med urimelige krav og forventninger til legen. Siden kan ende opp med å fungere som en «elektronisk gapestokk», i likhet med vurdering av lærere fra anonyme elever, sier Karlsen til Dagens Medisin.
«Ingen narkomane får hjelp her»
Geir Hillveg, fastlege ved Granåsgården legekontor AS i Nannestad, fikk følgende påstand rettet mot seg:
« ..han kaller pasienter som har/hatt stoffproblem for narkomane som han ikke vil hjelpe, hengte opp plakat på døra si der det stod: ingen narkomane får hjelp her»
– Hvis jeg hadde hatt en slik plakat hadde vært i strid med gjeldende lover og regler. Det er en påstand om noe svært alvorlig, sier Hillveg til Dagens Medisin.
Han klagde vurderingen inn til legelisten.no som først etter å ha stilt Hillveg spørsmålet: «er påstanden som står om plakaten ikke riktig ?" på e-post, fjernet innlegget.
– Det hele er håpløst: Du blir eksponert som et nakent barn og som lege blir en nærmest rettsløs. Taushetsplikten gjør hele situasjonen umulig, sier Hillveg.
– Det blir påstand mot påstand, sier han.
– De burde være mer selektive i hva de tar inn ettersom alle innspill er fullstendig anonyme. Jeg kan sende inn en vurdering av samtlige av mine kolleger i Nannestad kommune uten at det blir fanget opp, sier han.
Legelisten: – Har kontroll
Lars Haakon Søraas, en av de fire som står bak legelisten.no, mener de har kontroll på ytringene på nettstedet:
– Hvordan fungerer kontrollen?
– Vi leser gjennom alle vurderingene som kommer inn. Kun de som er innenfor våre retningslinjer blir publisert. Retningslinjene er utarbeidet i samarbeid med advokat. Vi holder oss godt innenfor grensen for hva som er injurierende, sier Lars Haakon Søraas.
 – Hva tenker du om at en lege blir beskyldt for å ha en plakat på sitt legekontor, der det står at han ikke hjelper narkomane?
– Meldingen du refererer til ble først publisert, men etter en fornyet vurdering fjernet. Det er en gråsone mellom hva vi anser som klart akseptabelt og klart upassende. Denne balansen utvikles over tid ettersom vi får fler og fler vurderinger.
– Legen måtte si fra før dere fjernet den?
– Vi setter pris på tilbakemeldinger. Vi utvikler retningslinjene fortløpende og det er ikke alltid opplagt hva som bør aksepteres og hva som bør avvises. Vi får henvendelser fra leger som mener vi slipper for mye gjennom, og fra pasienter som mener vi er for strenge.
– Leger kan legge inn vurderinger om seg selv eller kolleger?
– Vi har registrert at enkelte leger selv, eller via venner, forsøker å påvirke sin egen rangering på legelisten.no gjennom å legge inn falske vurderinger. Vi understreker at dette gjelder et veldig lite mindretall av leger. Det skuffer oss at enkelte tyr til slike skritt for å fremstå bedre ovenfor potensielle nye pasienter. Slike falske vurderinger er klart uetisk, men det er også klart ulovlig. Det tror vi kanskje ikke legene dette gjelder tenker så nøye gjennom. Til nå har vi ikke foretatt oss noe annet enn å fjerne de falske vurderingene, men hvis systematiske og gjentatte overtramp fra enkelte leger fortsetter så må vi se hvordan vi forfølger slike saker, sier han til Dagens Medisin.
– Hvordan kan dere vite hva som er falske vurderinger?
– Vi har en rekke forskjellige metoder vi benytter.Vi går imidlertid ikke ut med detaljer da det potensielt vil gjøre det lettere å omgå disse, sier han til Dagens Medisin.
- Glad og stolt
Kjetil Karlsen sier han blir glad og stolt over positive vurderinger fra pasientene.
– De dårlige karakteristikkene kan jeg bli lei meg for. Jeg føler meg totalt sett eksponert på en ubehagelig måte, fordi jeg ikke vet hvem som står bak og at hvem som helst kan lese dette. Kanskje er egentlig mesteparten av de kritiske kommentarene mine tidligere pasienter har gitt av meg, vel fortjent. Men er det riktig at dette skal eksponeres på en åpen hjemmeside?
– De som står bak siden synes å ha ambisiøse og kommersielle mål med virksomheten, og jeg er usikker på om de er skikket til å vurdere sakligheten ved den kritikken som legges inn av legene.
Han mener siden inviterer til misbruk:
– For eksempel svertekampanjer der målet er å ramme en spesiell lege. Hvis eierne av legelisten.no vil forebygge denne type misbruk, må de etablere rutiner for å verifisere identiteten til innskrivere og ekthet og seriøsitet i vurderingen, sier han.  
– De medisinskfaglige vurderingene er ofte vanskelige, og i ettertid ser vi i blant saker som kunne vært håndtert annerledes. Det er dessverre ikke til å unngå. Men er dette noe som skal brettes ut på en åpen hjemmeside? Det er Pasientombudet eller Helsetilsynet som er rette adressat for kritikk, hvis pasienten ikke får seg til å ta det opp direkte med legen eller legekontoret.

Powered by Labrador CMS