- Legelisten har begrensninger

– Hvis det kommer meldinger med et tydelig useriøst preg så vil siden ta livet av seg selv, sier leder i Allmennlegeforeningen om den omstridte legelisten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Nettstedet der folk anonymt kan vurdere og rangere navngitte leger skaper reaksjoner.

Legene sier de føler seg uthengt og uttaler at at de ikke har noe å stille opp med, blant annet på grunn av sin taushetsplikt.

Leder i Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen sier det er de ansvarlige for siden legelisten.no som først og fremst får et problem.
Les mer: «Legen lagde "kvakkelyder" med spekulumet»
Nyttig i nabokrangler?
– Hvis det kommer meldinger med et tydelig useriøst preg så vil siden ta livet av seg selv, sier Hansen til Dagens Medisin.
– Anonyme meldinger vil i seg selv ikke ha injurierende kraft. Men det kan være negativt for en lege som blir omtalt på en måte som skremmer pasienter fra å velge vedkommende.
– Nylig leste jeg et leserinnlegg fra en person som sa at legelisten.no kan være nyttig dersom man er i nabokrangel, og naboen er lege. Det sier jo sitt.  Legen kan ha mye å vinne på å sende inn positive synspunkter på seg selv, eller få andre til å sende inn, sier Hansen.
– Det viser begrensningene et slikt forum har, i likhet med for eksempel ratingsider som rangerer hoteller.
-Følger med
På slike sider er det grunn til å tro at det er omfattende virksomhet som går på å rangere seg selv av markedsføringshensyn, viser han til.
– Vi i Legeforeningen følger med og hvis det dukker opp ting som er i strid med lover og regler vil vi reagere på det, men i utgangspunktet sitter vi på gjerdet foreløpig, sier han.
Lars Haakon Søraas, en av de fire som står bak legelisten.no, sier til Dagens Medisin at det er ulovlig å legge inn falske ytringer på siden.
Datatilsynet undrende
Påstanden er imidlertid vanskelig å få bekreftet  da det ikke fins klare regler for slike kommentarer:
Avdelingsdirektør Cecilie Rønning i Datatilsynet sier tilsynet i utgangspunktet ikke kan vurdere lovligheten av en nettside, men at de kan se konkret på den enkelte ytringen.
– Det er altså tillatt å ha en slik nettside men det kan være enkeltytringer som går ut over det som er tillatt.
At legelisten.no mener de har lovlige metoder som gjør at de kan finne hvem som står bak hver enkelt vurdering som blir lagt inn på nettsiden stiller Rønning seg svært undrende til:
– Jeg kan ikke se for meg hva de sikter til, teleselskapene har for eksempel taushetsplikt om hvem som har besøkt en nettside.
Her er det ikke noe klart regelverk, ifølge Forbrukerombudet:
Faglededer hos Forbrukerombudet, Tonje Hovde Skjelbostad, sier utgangspunktet er at markedsføring ikke skal være villedende.
– Men vi har ikke vurdert om kommentarer på nettsteder som blogger og lignende faktisk er markedsføring. Dette utgjør ikke kjernen i hva som er regnet som markedsføring, men markedsføringsbegrepet er et vidt begrep, sier hun.
Ansatt i Schibsted
Sara Kjelstrup, en av initiativtagerne bak legelisten.no, og som tidligere har vært talspersonen for nettstedet - er ansatt i Schibsted. Der jobber hun med å utvikle, og markedsføre, nye nettsteder.
Dette har ikke noe med legelisten å gjøre, sier hun til Dagens Medisin.
– Jeg synes ikke jobben min er relevant i utgangspunktet. Min sjef er informert om dette, og berømmer initiativet, sier Kjelstrup.

Powered by Labrador CMS