Én av fem med alvorlig føflekkreft lever etter fire år

Nye data på medisinen Yervoy viser at nær én av fem med føflekkreft med spredning lever etter fire år, mot én av ti i kontrollgruppen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Resultatene fra en studie av fire-årsdata på 502 pasienter med føflekkreft med spredning, viser at 19 prosent av dem som fikk ipilimumab (Yervoy) i kombinasjon med tradisjonell cellegiftbehandling var i live etter fire år, mot 9,6 prosent i gruppen som bare fikk cellegift.
Studien, som er finansiert at Bristol-Myers Squibb, ble lagt frem 29. september på den europeiske kreftkongressen ESMO.
Dobbelt så mange
Ettårsoverlevelsen hos de 250 pasientene som ble randomisert til Yervoy, var på 47,5 prosent, mot 36,4 prosent hos de 252 i placebogruppen. Det er en forskjell på 30 prosent.
De nye fireårs-dataene, som ennå ikke er publisert, viser en forskjell på i gjennomsnitt 49 prosent i overlevelsen.
Oppløftende
Som i placebogruppen, varierer overlevelsen fra person til person. I Yervoy-gruppen var fra cirka 14-24 prosent i live etter fire år, mot fra 6 til 13,5 prosent på placebo.

Avdelingsoverlege Hans Fjøsne ved Kirurgisk klinikk ved St. Olavs hospital kjenner ikke studien i detalj, men synes det er oppløftende resultater.
– Jeg har ikke detaljkjennskap til studien, men tallene ser lovende og oppløftende ut og viser at noen kan leve lenge med en alvorlig kreftform, sier Fjøsne til Dagens Medisin.
Flest dør tidlig
De fleste dødsfallene i begge grupper skjer i løpet av de første to årene, mens dødeligheten ikke stiger like mye fra tredje til fjerde året.
– Trolig er det de mest aggressive krefttypene som fører til flest dødsfall de første to årene. Vi ser noe av det samme ved blant annet brystkreft, kommenterer Fjøsne, som er medlem i Norsk melanomgruppe og har vært med i utarbeidelsen av nasjonalt handlingsprogram for maligne melanomer.
Økning av føflekkreft
I 2010 fikk 1518 føflekkreft i Norge. Det viser helt nye tall fra Kreftregisteret over forekomsten av kreft i 2010. Antallet nye tilfeller av malignt melanom (føflekkreft), viser en økning særlig blant de over 60 år, og mer hos menn enn hos kvinner, ifølge Kreftregisteret.
Oppgitte interessekonflikter: Hans Fjøsne har ingen oppgitte interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS