Cannabismedisin koster 90 kroner dagen

Cannabis-sprayen Sativex, som nylig fikk markedsføringstillatelse i Norge, vil koste rundt 90 kroner for en gjennomsnittlig dagdose.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Leger som vil forskrive Sativex, må søke refusjon for hver enkelt pasient.
- Dyrt i dag
Statens Legemiddelverk (SLV) opplyser til ms.no at prisen fra apotek er fastsatt til 4746 kroner for en dose på tre ganger 10 milliliter.
Denne er beregnet å holde i én måned, eller lengre.
Sativex er et legemiddel som er utviklet for å behandle spastisitet ved multippel sklerose (MS). Det selges som munnspray, og skal administreres på slimhinnen under tungen.
Legemidlet er fremstilt fra cannabisplanten (Cannabis sativa L.) og består av to cannabinoider: delta-9-tetrahydrocannabinol og cannabidiol.
Noen få norske MS-pasienter bruker denne i dag, på godkjennelsesfritak.
–  Problemet er at det er dyrt. De som får den i dag, betaler anslagsvis mellom 40.000 og 50.000 kroner i året, sa fagmedisinsk direktør Steinar Madsen i Legemiddelverket til Dagens Medisin nylig.
 
Håper på innlemmelse i blåreseptordningen
Sativex  er godkjent i flere europeiske land, deriblant Danmark og Tyskland. Legemidlet er utviklet av britiske GW Pharmaceuticals.
– Vi håper at Sativex etter hvert vil komme inn under blåreseptordningen, sier generalsekretær i MS-forbundet, Mona Enstad. 
Sativex inneholder cannabis-substanser og er dermed oppført på negativlisten, som er en  oversikt over preparater som bare kan utleveres etter spesiell tillatelse.
Må forskrives av spesialist
Sativex må forskrives av leger som er spesialister på MS, eller som arbeider på en sykehusavdeling med denne ekspertisen.

Powered by Labrador CMS