– Bør sjekke utstyret i norske sykehus

Leverandører av medisinsk-teknisk utstyr ber helseministeren sørge for at alle helseregioner foretar en samlet utstyrsgjennomgang etter at det ble avdekket at utstyret i Helse Sør-Øst har en gjennomsnittsalder på nærmere ti år.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Som eneste helseregion har Helse Sør-Øst foretatt en samlet gjennomgang av status for alt medisinskteknisk utstyr.

Nå oppfordrer Leverandører for helse-Norge (LFH) helseministeren om å pålegge de andre regionale helseforetakene å gjennomføre tilsvarende undersøkelser blant sine helseforetak.

– Skremmende lesing
I et brev til statsråden viser LFH til en rapport, som revisjons- og konsulentselskapet Deloitte har utarbeidet for HSØ.

– Rapporten er skremmende lesing. Også de andre helse-regionene bør skaffe seg et tilsvarende faktagrunnlag, mener daglig leder Trond Dahl Hansen i LFH, bransjeorganisasjonen for helse- og velferdsteknologi.

Vil koste tre milliarder bare i sør-øst
I brevet viser LFH til rapporten, som tidligere har fått stor mediedekning, ikke minst i Dagens Næringsliv. Rapporten viser at det vil koste tre milliarder kroner å erstatte utdatert utstyr i Helse Sør-Øst. Den avdekket dessuten at utstyrsparken har en gjennomsnittsalder på 9,2 år, men i løpet av 2010 økte den gjennomsnittlige alderen på utstyret med 23 uker.

Med dagens investeringstakt ventes utstyret å bli i gjennomsnitt et halvt år eldre per år fremover, påpeker LFH i brevet til statsråden.

Etterlyser langsiktig plan
Leverandører for helse-Norge etterlyser videre en langsiktig plan fra Helse Sør-Øst for hvordan de betydelige utfordringene med utrangert medisinskteknisk utstyr kan løses.

– Det er nødvendig at helseregionen øker rammene for låneopptak og åpner for alternativ finansiering av utstyrsanskaffelser, understreker Dahl Hansen i brevet.

– Bør inn i oppdragsdokumentene
På vegne av foreningen ber han Helse- og omsorgsdepartementet i sine oppdragsbrev for 2013 til Helse Vest, Helse Midt-Norge og Helse Nord om å pålegge regionhelseforetakene å gjennomføre en tilsvarende kartlegging av status for medisinsk-teknisk utstyr.

– Først etter en slik gjennomgang kan man ha grunnlag for å komme ut av den onde sirkelen man er inne i ved alle sykehus i Norge med stadig eldre og ubrukelig medisinskteknisk utstyr. Det er behov for langsiktige investeringsplaner for å komme ut av situasjonen mange helseforetak har kommet i på grunn av manglende investeringer i medisinskteknisk utstyr over lengre tid, heter det i brevet fra LFH.

Powered by Labrador CMS