Mer opioidbruk blant unge

Bruken av sterke smertestillende medisiner (opioider) blant unge har økt med 24 prosent fra 2005 til i fjor.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I 2005 alderen 10-19 år var det nær 9874 brukere av opiodier. Dette er sterke smertestillende medisiner, som blant annet morfin og kodein (Paralgin forte). Det viser tall fra Reseptregisteret. I fjor hadde antallet økt til 12.730.
Justert for en eventuell endring i antallet innbyggere, har økningen vært på 24 prosent fra 2005 til 2011.
Må se bak tallene
Ingen andre aldersgrupper har hatt en forholdsvis like stor økning i bruken av sterke smertemedisiner.
Leder av Norsk smerteforening og NTNU-professor, Christian Borchgrevink, sier det er viktig å se bak tallene.
– Det er interessante tall, men vi vet ikke hva økningen skyldes. Det kan være at unge nå får bedre postoperativ behandling etter dagkirurgiske inngrep. Men hvis det skyldes fast bruk over tid, er det betenkelig og bekymringsfullt. Langvarig bruk hos så unge ville kunne bidra til problematisk avhengighet, sier Borchrevink til Dagens Medisin.
Mest hos de eldste
Den nest største økningen i bruk av opioider ses i den eldste aldersgruppen, de over 90 år. Det var registrert 9382 brukere i fjor, og det var en økning på cirka 16 prosent fra 2005.
Regnet i bruk pr. tusen innbyggere, er det 80-åringene som står for den største bruken. Slik var det også i 2005.
Bruker mer enn Sverige og Danmark
Professor og seniorforsker Svetlana Skurtveit ved Folkehelseinstituttet sier at også studier har vist at den største økningen har skjedd hos de eldste og yngste.
– Men vi vet ikke helt hvorfor. En generell økning for alle aldersgrupper skyldes blant annet endringer i blåreseptordningen. Når det gjelder barn, vet vi at opioider brukes mer i Norge enn i Sverige og Danmark, kommenterer Skurtveit, som legger til at størstedelen av bruken er knyttet til kortvarig bruk/engangsbruk.
Smerteseminar
Petter Borchgrevink, som er også er avdelingsoverlege ved St. Olavs hospital, er én av flere forelesere på Dagens Medisin Arena seminar om smertebehandling 26. september.

Her kan du lese mer om smerteseminaret.
På seminaret snakker Borchgrevink om hvordan samhandle for å bekjempe helse- og samfunnsproblemet kronisk smerte.

Powered by Labrador CMS