Mammografi reduserer dødeligheten

Dødeligheten av brystkreft reduseres med 25 til 31 prosent blant kvinner som inviteres til mammografi, mens reduksjonen er enda høyere blant de som faktisk deltar.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det viser en samlestudie av europeiske screeningprogram som er utført av forskere fra ni land, og som 13. september ble publisert i et spesialnummer av Journal of Medical Screening.

Mener fordelene er større enn ulempene
Fra flere hold er det tidligere reist faglig tvil om effekten av mammografi, men denne studien viser at fordelene er større enn ulempene for de kvinnene som møter i organiserte screeningprogram, ifølge Kreftregisteret, som er ansvarlig for å organisere den norske masseundersøkelsen mot brystkreft.

Studien viser også at den reduserte dødeligheten er enda større blant de kvinnene som faktisk deltar i programmet; mellom 38 og 48 prosent.

Forandringer hos hver sjette
Spesialnummeret har flere artikler om mammografi som ledd i brystkreftscreening. Blant annet viser det seg at av 1000 kvinner som screenes ti ganger, vil om lag 170 bli kalt inn til ekstra røntgenundersøkelser fordi mammogrammene viser tegn til forandringer som må avkreftes at skyldes kreft.

I tillegg vil 30 bli innkalt til ekstra undersøkelser hvor de også gjennomgår en nåleprøve hvor resultatet ikke viser kreftceller.

Oppsummerer også drift
Spesialnummeret inneholder også resultater fra en studie som oppsummerer status på organisering og drift.

Her presenteres dessuten resultater fra tidligindikatorer for effektiviteten av programmene fra 26 screeningprogrammer i 18 land, med resultater fra mer enn 12 millioner screeningundersøkelser.

Powered by Labrador CMS