Lungepris til roeren Olaf Tufte

Roeren Olaf Tufte har fått en pris fra den europeiske lungeforeningen for å være et godt forbilde og for å vise at en lungelidelse ikke er til hinder for toppidrett.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I disse dager går den årlige kongressen til European Respiratory Society av stabelen i Wien. Lørdag fikk den norske roeren en pris for å være et godt forbilde ved å vise at det er mulig å bedrive toppidrett og prestere i verdensklasse og samtidig ha en lungelidelse.

Til inspirasjon
Tufte, som har astma, uttalte at han håper å være en inspirasjon for andre med en lungelidelse til å drive sport, på ethvert nivå.
– Jeg er bestemt på ikke å la astmaen begrense ambisjonene mine. I stedet ser jeg på det som én utfordring blant mange andre som jeg må kunne takle for å nå toppen innen min sportsgren. Folk med lungelidelser kan ha et aktivt liv hvis de oppdager tilstanden tidlig og får god behandling, sa Tufte.
Verdens spirometridag
Tufte mottok prisen på vegne av 30 såkalte Lung Champions som er blitt frontet i forbindelse med en kampanje som har promotert spirometrimåling, en test som blant annet kan avdekke astma.
Kampanjen bidro til at det på Verdens spirometridag 27. juni i år ble utført over 100.000 spirometritester i mer enn 65 land.
Tufte deltok i sitt femte OL nå i London og har blant annet vunnet OL-gull i singelsculler og sølv i dobbeltsculler.
Lite kunnskap
En undersøkelse gjennomført at The Forum of International Respiratory Sociities (FIRS) viste en mangel på kunnskap om lungesykdom og trening blant folk flest.
Syv av ti som svarte sa at de trodde personer med lungesykdom ikke kunne delta i sportslige aktiviteter som for eksempel svømming.

Powered by Labrador CMS