– Skulle ikke sammenligne HPV-tester

– Kreftregisterets evalueringsrapport var aldri ment å skulle sammenligne HPV-tester, men skulle ta tak i en HPV-test på ville veier, hevder medlem av styringsgruppen for livmorhalsscreeningen, gynekologiprofessor Ole Erik Iversen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

HPV-TESTING: Reaksjonen fra Haukeland-overlegen Ole Erik Iversen, kommer etter et utspill fra professor Ivar Sønbø Kristiansen ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo (UiO).

Imøtegår utsagn fra UiO-professor
I en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening i sommer og i et intervju med Dagens Medisin nylig trakk UiO-professoren blant annet frem at overlevelseskurver som ble presentert i en evalueringsrapport fra Kreftregisteret tyder på at det ble oppdaget flere kreftforstadier (CIN2+-tilfeller) med mRNA-test enn med DNA-tester de første tre årene etter testing.
Denne rapporten ble presentert rett før helsemyndighetene endret refusjonsreglene, slik at den RNA-baserte HPV-testen til NorChip AS fra nyttår falt ut av ordningen.

Nå fastslår Iversen at Kreftregisterets evalueringsrapport aldri var ment å sammenligne forskjellige tester.

– Rapporten fra 2005 var et initiativ som skulle ta tak i bruken av en HPV-test på ville veier, hevder Ole Erik Iversen overfor Dagens Medisin.

Les også: NorChip: – Ikke opptrådt uryddig

– Testvalg basert på høykvalitetsforskning
Som medlem av styringsgruppen har Ole Erik Iversen spilt en sentral rolle i Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft helt siden starten. Kreftregisteret ønsker ikke å besvare Sønbø Kristiansens kritikk. Dagens Medisin ba derfor om en kommentar fra Iversen, som var vært sentral i fagdebatten om HPV-testing siden den første gang ble reist i Dagens Medisin i 2004.

– Jeg ønsker ikke å diskutere detaljer i Kreftregisterets rapport, det er feil fokus, men jeg minner om at Helsedirektoratets beslutning om å kvalitetssikre kravene til HPV-tester var avsluttet før Kreftregisterets rapport forelå, konstaterer Iversen overfor Dagens Medisin.

Han understreker at anbefalingene var basert på omfattende høykvalitetsforskning – også fra Norge.

– I denne sammenhengen veier Kreftregisterets rapport lett på grunn av sin svake design, der ulike tester ikke sammenlignes direkte. Den var aldri ment å sammenligne forskjellige tester. Dette viktige poenget har jeg og andre presisert i lang tid, sier Bergen-professoren.

Han trekker frem at Ivar Sønbø Kristiansen er medforfatter på det Iversen karakteriserer som en fin oppsummering av forskningen på HPV RNA-tester.

– Denne oppsummeringen fra Burger og medarbeidere understøtter Helsedirektoratets anbefalinger, fremholder Iversen.

Les også: Reagerer med vantro på påstander om HPV-testing

Fortsatt en sentral rådgiver
Ole Erik Iversen har stått sentralt i fagdebatten om hvilke HPV-tester som bør brukes som en test nummer to i sekundærscreeningen for livmorhalskreft.

– Det er på sin plass å presisere at Helsedirektoratets anbefalinger er basert på årelang vurdering både i Kreftregisteret, Rådgivingsgruppen og Styringsgruppen. Når det hevdes at alle medlemmene er enten udugelige eller inhabile og at helseministeren må skifte dem ut, må man undre seg over hvilken agenda kritikerne har. Det burde være allment kjent at representantene i disse råd og utvalg er utnevnt av spesialistforeningene og helseforetakene – og ikke av Helsedirektoratet, understreker gynekologiprofessoren.

Se alle artiklene på Dagens Medisin om HPV-testing

HPV-testing bare en liten del
Iversen gjør et poeng av at HPV-testing bare er en liten del av arbeidsområdet til styringsgruppen i Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft.

– Hadde det ikke på grunn av kommersielt press vært kuttet for mange hjørner de siste ti årene, hadde vi aldri hatt en så langvarig debatt. For meg er det helt avgjørende at de store kostnadene ved drift av kreftforebyggende screening brukes på en faglig optimal måte. Det har ikke vært tilfelle her. Derfor støtter jeg Helsedirektoratet i presiseringer i denne saken, sier Ole Erik Iversen med henvisning til artikkelen «Har stoppet dialogen med HPV-aktør».

Powered by Labrador CMS