Under seks av ti kreftbehandles innen fristen

Enda flere tarmkreftpasienter i år enn i fjor må vente lengre enn regjeringens 20-dagers frist for behandling. Under seks av ti får første behandling innen fristen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Mens 58 prosent av pasientene med tykktarmskreft fikk sin første behandling innen 20 virkedager i fjor, var tilsvarende andel i år 57 prosent.
I juni i fjor gikk statsminister Jens Stoltenberg ut og krevde at sykehusene fikk fortgang i kreftutredning- og behandling. Kravet var at kreftpasienter skal ha startet første behandling innen 20 virkedager etter at henvisning er mottatt i spesialisthelsetjenesten.
Dette ble først oppfattet som en garanti, noe som senere ble tilbakevist. Målet er at åtte av ti kreftpasienter skal ha påbegynt behandling innen 20 virkedager.
Bedre for brystkreft og lungekreft
Nå viser nye tall fra Helsedirektoratet at situasjonen pr. 1. tertial i år er noe verre for tykktarmspasienter, mens det er kortere ventetid for pasienter med brystkreft og lungekreft.
I første tertial 2012 varierte andelen som fikk påbegynt behandling innen 20 virkedager med henholdsvis 66 prosent for brystkreft, 57 prosent for tykktarmskreft og 38 prosent for lungekreft.
Andelen som behandles innen fristen økte på landsbasis med henholdsvis fire og tre prosentpoeng for brystkreft og lungekreft, mens den gikk ned med ett prosentpoeng for tykktarmskreft, melder Helsedirektoratet.
Etterlyser prioritering
Klinikksjef Kjell Magne Tveit ved Kreftsenteret OUS Ullevål sier til Dagens Medisin at dette ikke er godt nok.
– For tykktarmskreft er situasjonen omtrent den samme, mens det har vært en liten bedring for brystkreft og lungekreft. Dette burde være bedre, og er noe det må arbeides hardt med fremover, sier Tveit til Dagens Medisin.
Han etterlyser prioritering.
– Dette tar nok dessverre tid, men må prioriteres og innebærer at det må fjernes en del flaskehalser, som i første rekke røntgen og patologi. Vi må også få på plass pasientkoordinatorer på sykehusene som kan bidra til bedre koordinering av pasientforløpet og dermed kortere ventetid, påpeker Tveit og legger til:
– Hvis kreftområdet skal få mer ressurser, må enten andre områder nedprioriteres, eller departementet må bevilge mer penger.
Store geografiske variasjoner
Median tid fra mottatt henvisning til første behandling fra første tertial 2011 til første tertial 2012 ble på landsbasis redusert med to virkedager for lungekreft til 27 virkedager og med én virkedag for brystkreft, til 16.
Median tid i samme periode har gått opp med én virkedag til 16 virkedager for tykktarmskreft.
Det er store variasjoner på landsbasis når det gjelder ventetid for behandling. Helse Nord har den høyeste andelen brystkreftpasienter som har fått første behandling innen 20 virkedager (72 prosent), mens Helse Midt-Norge har lavest andel, med 55 prosent.
For pasienter med tykktarmskreft ligger imidlertid Helse Midt høyest, med 68 prosent, mot bare 46 prosent i Helse Vest.
På regionnivå viser tallene for lungekreftpasienter en økning, unntatt i Helse Vest. Høyest andel har Helse Vest med 48 prosent, mot 35 i Helse-Sør Øst, som ligger lavest.

Powered by Labrador CMS