Prutet ned pris på kreftmedisin

Flere svenske landsting har nå takket ja til ipilimumab mot prisavtale. – Rabatten gjør at vi kan behandle alle pasientene i to år, sier onkologiprofessor Nils Wilking i Skåne.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I sommer vurderte  NLT-gruppen (Nya LäkemedelsTerapier), på oppdrag fra Sveriges landstingsdirektører, hvorvidt det mye omtalte legemidlet ipilimumab (Yervoy) mot føflekkreft skulle anbefales i de svenske behandlingsanbefalingene.
NLT-gruppen anbefalte landstinget å si ja til ipilimumab etter å ha fått løfte om lavere pris fra produsenten.
Legemiddelselskapet Bristol Myers-Squibb (BMS), som markedsfører ipilimumab, er nå i forhandlinger med norske myndigheter om prisreduksjon  på legemidlet.

Mandag formiddag møtes ekspertgruppen som skal gi Helsedirektoratet anbefalinger om innføring av nye og kostbare legemidler i kreftbehandling.
Forhandler
I Sverige lovet BMS samtlige landsting en prisavtale som innebærer at kostnaden per QUALY reduseres til et nivå som ville vært akseptert av den statlige myndigheten TLV -  Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket - dersom medisinen skulle inngått i  svenske behandlingsanbefalinger.
– Nå er forhandlingene nær avsluttet, sier talsperson for NLT-gruppen, Anders Hallberg,  til Dagens Medisin.
– Bristol Myers Squibb forhandler med de ulike landstingene, og det er opp til hvert enkelt landsting å avgjøre om de skal si ja til prisavtalen eller ikke, sier Hallberg.
– Vi har kun gitt en anbefaling og er således ingen forhandlingspart. Vi har gjort et «hand shake» med produsenten, og det er altså opp til landstingene å avgjøre om de sier ja eller nei, sier Hallberg.
Allerede i mars i år inngikk både Skåne og Blekinge avtaler med BMS.
Rabatt i to år
 For region Skåne innebærer avtalen at regionen får rabatt i to år.
– Men vi har fått en rabatt, og dessuten er vi med i en studie som gjør at vi får legemidlet gratis. Jeg tror vi kommer til å kunne behandle de pasientene som har behov for det i 2012 og i 2013, sier onkologiprofessor Nils Wilking til Dagens Medisin i Sverige.
Market Access Director i Norden, Peter Hertzman i BMS sier til Dagens Medisin at han ikke kan opplyse om rabattens størrelse.
– Vi forhandler pris med hvert enkelt landsting og er midt i forhandlinger, sier han.
Det er i alt 21 landsting i Sverige, og noen landsting samarbeider også om slike avtaler, ifølge Hertzman.
– Hvor mange landsting har dere gjort avtale med?
– Så langt er det 6-7 landsting som har undertegnet, og vi vil ha ytterligere avtaler klart de nærmeste to ukene. Vi forventer at samtlige landsting vil undertegne en avtale, sier Hertzman.
Professor Nils Wilking var tidlig på 2000-tallet ansatt av BMS, blant annet som medisinsk direktør for kreftområdet i Skandinavia.

Powered by Labrador CMS