Direktoratet vurderer nye tiltak

Helsedirektoratet har startet en prosess med mål om å forsterke innsatsen mot type 2-diabetes. Nye behandlingstiltak kan bli inkludert i nasjonale retningslinjer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sier til Dagens Medisin at han er bekymret over antallet nye nordmenn som får type 2-diabetes.

– Utviklingen går i feil retning, selv om vi ser at epidemien er enda mer alvorlig i en del andre, sammenlignbare land. Målet vårt er selvsagt å bli enda bedre på forebygging, sier Larsen.

Retningslinjer fra 2009
Dokumentet «Nasjonal faglige retningslinjer: Diabetes – forebygging, diagnostikk og behandling» ble utarbeidet i 2009.

Helsedirektøren mener retningslinjene fortsatt holder mål, og at Helsedirektoratet har «oppfattet at det er en relativt bred konsensus» i fagmiljøene om at dette dokumentet fortsatt bør ligge til grunn for kvalitativ, god behandling av type 2-diabetes.

Kostbar behandling
Ifølge helsedirektøren er det imidlertid behov for å vurdere om innsatsen må forsterkes innen noen områder.

– Blant annet er Helsedirektoratet kjent med at det kommer flere, relativt kostbare behandlingstiltak fremover. Direktoratet vil ha en prosess med fagmiljøene for å vurdere hvilke tiltak som skal inkluderes i nasjonale retningslinjer. Det er for tidlig å si noe konkret om hva dette arbeidet vil munne ut i, sier Larsen.

DM-FAKTA
Nasjonal faglig retningslinje

  • Helsedirektoratet ga i 2009 ut Nasjonal faglig retningslinje for diabetes. Målgruppen var i hovedsak helsepersonell som behandler personer med diabetes. Dette er brukerversjonen av retningslinjene, som er utarbeidet i samarbeid mellom Helsedirektoratet og Diabetesforbundet.
  • God diabetesbehandling er avhengig av et godt samspill mellom helsepersonell og den som har diabetes. Det er viktig å ha en felles forståelse av sykdommens egenart, behandlingsmål og behandlingsstrategi.
  • Diabetesbehandlingen i Norge har blitt betydelig bedre de siste årene. Likevel kan den økende forekomsten av særlig type 2-diabetes medføre at antallet personer som får senkomplikasjoner, vil øke. Å satse på forebygging av diabetes, i tillegg til å bedre kvaliteten på både behandling og egenbehandlingen, blir derfor spesielt viktig.

Kilde: Nasjonal faglige retningslinje, Helsedirektoratet

Powered by Labrador CMS