Veileder skal sikre elektrolyttbalansen

Assistentlege og stipendiat Kiarash Tazmini ved Diakonhjemmet Sykehus i Oslo reagerte på pasienters elektrolyttforstyrrelser og tok initiativet til en egen elektrolyttveileder i lommeformat.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Sammen med farmasøyt Tonje T. Johansen har Tazmini laget en elektrolyttveileder beregnet på blant andre leger, sykepleiere, farmasøyter, ernæringsfysiologer og andre som kan ha nytte av konkrete råd og vink i sitt arbeid med å sikre god elektrolyttbalanse hos pasientene.

– Responsen har vært overveldende, sier Kiarash Tazmini til Dagens Medisin.

Reagerte på innleggelser
I fjor høst hadde Diakonhjemmet Sykehus ferdig det første opplaget, men god respons tvang frem to opplag til, det siste i august. Og i vår ble veilederen drøftet av kvalitets- og pasientsikkerhetsutvalget, som innlemmet den i sykehusets samlede fagprosedyrer.

– Hvordan fikk du denne ideen?

– Jeg opplevde at det var lite fokus på elektrolyttforstyrrelser. Det viste seg dessuten at pasienter, som flere ganger ble reinnlagt for blant annet brudd etter svimmelhet og fall, hadde hyponatremi. Mange pasienter ble reinnlagt flere ganger uten at man utredet deres elektrolyttforstyrrelse. Jeg foreslo derfor at vi burde lage en egen elektrolyttveileder, svarer Tazmini, som deretter fikk med seg farmasøyten i arbeidet.

Fremmedord i epikriser
Kiarash Tazmini oppdaget også at elektrolyttforstyrrelser var lite kommentert i epikriser, og at leger knapt benyttet ICD-koden for blant annet hyponatremi i journalnotater.

Han mente derfor at det var behov for å gå konkret til verks. Sammen med farmasøyten har han for eksempel utarbeidet tabeller for hvordan man kan lage riktige blandinger av blant annet natrium, kalium og kalsium. Målet er å sikre at pasientene har en best mulig elektrolyttbalanse.

Mange har forstyrrelser
Tazmini forteller at en stor andel av pasientene som legges inn på sykehus har elektrolyttforstyrrelser, og at dette kan korrigeres ved hjelp av tabletter, infusjonsvæsker og elektrolyttblandinger.

Han sier at helsepersonell i den kliniske hverdagen utfordres av en rekke problemstillinger innen dette feltet, som for eksempel hvilken infusjonsvæske de skal velge, hvor mye væske og elektrolyttkonsentrat de bør bruke og hvor mye slikt konsentrat de kan tilsette i infusjonsvæsken.

Prøver å gi svar på det meste
I veilederen, som gjelder voksne pasienter, prøver Tazmini og Johansen å gi svar på de fleste elektrolyttrelaterte spørsmål, de anbefaler dosering og hvordan helsepersonell ellers kan håndtere elektrolyttforstyrrelser.

I veilederen er det også oversikt over vanlige per orale preparater, hvordan de kan doseres og hva som er det basale behovet av vann, energi, natrium og kalium. Aktuelle diagnosekoder i klassifikasjonssystemet ICD-10 er det også funnet plass til.

– Ett av målene er å hjelpe leger og sykepleiere med hva de kan blande og hvordan de ellers kan bidra til å sikre optimal væske- og elektrolyttbalanse, sier Tazmini til Dagens Medisin.

Som stipendiat er Kiarash Tazmini nå igang med en doktoravhandling om nettopp elektrolyttforstyrrelser og -balanse.

Veilederen er tilgjengelig på Helsebiblioteket.

Powered by Labrador CMS