Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Utviklet ny målrettet kreftterapi

Norske forskere har utviklet en eksperimentell behandling som kan kombineres med annen målrettet terapi ved akutt myelogen leukemi.

Publisert: 2012-08-13 — 12.49 (Oppdatert: 2015-05-21 — 11.53)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Les også: Nye muligheter for kreftprotein

Dette går frem av doktoravhandlingen til bioingeniør Ingvild Haaland, som forsvarer sine funn under en disputas 16. august ved Universitetet i Bergen.

– Eldre pasienter tåler ofte ikke intensiv cellegift på grunn av bivirkninger, og utvikling av ny målrettet terapi som unngår å skade normale celler er derfor nødvendig for å bedre behandlingen, sier Ingvild Haaland i anledning disputasen.

Studerte to legemidler
Bergenseren Haaland og hennes forskerkolleger brukte de små-molekylære medikamentene nutlin og valproat som har vist seg å aktivere p53. Dette er et protein som forhindrer kreftutvikling ved å starte et celledødsprogram i kreftcellene.

Forskerne testet effekten av de to medikamentene både på celler fra leukemipasienter og i dyremodeller.

– For å kunne videreutvikle denne type terapi, er det viktig å ha detaljert kunnskap om hvordan den virker i cellene, og å identifisere komponenter som kan være med på å hemme effekten av terapien, sier Haaland videre.

Hun forklarer at pasienter med akutt myelogen leukemi kan ha mange ulike unormale forandringer i cellene som vil kunne være med på å påvirke hvor god effekt den enkelte pasient vil ha av en behandling.

Forskerne studerte virkningsmekanismene for p53-aktiverende terapi ved å se på hvordan behandlingen regulerte p53 og andre proteiner i cellene. I tillegg ble de ulike pasientprøvene klassifisert etter hvor god effekt de hadde av terapien og nivået de hadde av ulike proteiner.

Kan kombineres med annen terapi
Ut ifra disse resultatene utviklet forskerne en eksperimentell behandling som kombinerte p53-aktiverende terapi med annen målrettet terapi.

 – Funnene bidrar til en bedre forståelse av behandling som bruker kreftcellenes p53 protein til selvdestruksjon. De gir dessuten informasjon som vil kunne være nyttig for videre utvikling av ny målrettet terapi i akutt myelogen leukemi, fremholder Haaland.

Akutt myelogen leukemi er en aggressiv form for blodkreft. Krefttypen kjennetegnes av ukontrollert økning av kreftceller i benmargen som fortrenger de normale blodcellene. Dette gjør at benmargen ikke fungerer som den skal.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!