Mindre hjernekreft hos allergikere

Personer med allergi ser ut til å ha lavere risiko for å utvikle gliom, en type hjernekreft.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette bekreftes av en ny studie som er utført av internasjonal forskergruppe med deltakelse fra Kreftregisteret og Oslo universitetssykehus Ullevål. Studien, som er basert på prøver fra Janus serumbank og kreftdata fra Kreftregisteret, er publisert i det amerikanske tidsskriftet Journal of the National Cancer Institute.

– I mange år har vi hatt mistanke om at personer med allergi er mindre utsatt for å få gliom, sier forsker Tom K. Grimsrud ved Kreftregisteret, som har deltatt i forskergruppen.

Han legger til at man imidlertid har lurt på om sammenhengen kunne være et resultat av gliom-sykdommen i seg selv, kanskje i et tidlig stadium – fordi gliomene kan virke dempende på allergitilstander.
Mindre utsatt med høyt antistoff
Ifølge Kreftregisteret studerte forskerne sammenhengen mellom allergi og gliom. De målte immunglobulin E (IgE) i serum – IgE er en type antistoffer som ofte er forhøyet ved allergitilstander.

Forskerne fant ut at personer med høye nivåer av IgE som gruppe var mindre utsatt for å få gliom enn de med lavt nivå. Den samme effekten så man også når IgE ble målt i prøver som var tatt mer enn 20 år forut for gliom-diagnosen.
– Når vi ser effekten så lenge før kreftdiagnosen er stilt, tolker vi det som et klart tegn på at allergi er knyttet til lavere risiko senere i livet. Hvorfor allergi ser ut til å beskytte mot denne typen hjernekreft, vet man ikke, sier Grimsrud videre.

Han sier at det kan tenkes å henge direkte sammen med immunforsvaret. Det kan også skyldes påvirkninger som reduserer allergi og samtidig gir økt risiko for hjernekreft.

Blodprøver fra biobank
Forskerne benyttet blodprøver som er lagret i Janus serumbank – en populasjonsbasert biobank som er forbeholdt kreftforskning, der materialet er samlet inn i perioden 1972–2004. Ved hjelp av disse prøvene kunne de følge pasientene i mer 20 år, fra blodprøven ble tatt til mange av dem fikk kreftdiagnose. 

I denne studien sammenlignet forskerne 600 gliom-tilfeller med nesten dobbelt så mange kontroller. Kreftregisteret understreker at det høye tallet av krefttilfeller i denne studien er et resultat av at Janus-prosjektet har over 300.000 deltakere og en lang observasjonstid.

Powered by Labrador CMS