Nyfødte ikke så tunge som før

Trenden med at fødselsvekten hos nyfødte har økt de siste årene, er i ferd med å snu. – Oppsiktsvekkende, mener professor.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I 1970 var det 2,7 prosent av alle nyfødte som veide mer enn 4500 gram ved fødselen. Siden da har andelen tunge nyfødte øk gradvis Tall fra Medisinsk fødselsregister viser at prosentandelen var nede i 3,1 i fjor. Det er den laveste andelen tunge nyfødte siden 1982.
Lurer på hvorfor
Professor og tidligere leder av Medisinsk fødselsregister, Lorentz M. Irgens ved Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen, er overrasket.
– Vi tror at økningen i fødselsvekten hos nyfødte skyldes fedmeutviklingen hos voksne. Nå ser det ut til at andelen tunge nyfødte har normalisert seg til det samme nivået som var på 1990-tallet. Utviklingen er oppsiktsvekkende, og vi lurer på hvorfor. Vi tror det har en sammenheng med økt oppmerksomhet omkring kostråd og nedgang i brusforbruket, sier Irgens til Dagens Medisin.
En topp i 1999
Helt frem til 1976 var prosentandelen på 2-tallet. Etter 1976 har andelen nyfødte over 4500 gram vært på over 3 prosent og nådde en topp 1999 ved 4,9 prosent av de nyfødte som veide over 4,5 kilo.
Risikofaktorer
Overvekt hos mor disponerer for høy fødselsvekt. Høy fødselsvekt kan være Høy fødselsvekt ses også ofte ved svangerskapsdiabetes og kan være et symptom på at mor har diabetes eller kommer til å utvikle diabetes.
Også risikoen for fødselsskader øker hos både mor og barn når barnet har høy fødselsvekt.

– I praksis er det fremdeles ofte vanskelig å fastslå før fødselen at det forstår en fødsel av et tungt barn, sier Irgens.

Powered by Labrador CMS