Ensomhet – et nord/-sørfenomen

Folk sørpå frykter mer ensomhet som pensjonister enn nordlendingene. Osloborgere er mest pessimistiske i så måte.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Bare fire prosent av nordlendingene frykter ensomhet, mot hele 16 prosent i Oslo. Det viser en spørreundersøkelse InFact har gjennomført på vegne av Kommunal Landspensjonskasse, KLP.

Et representativt utvalg av befolkningen i alderen 18 til +65 år og som ikke er pensjonister ennå, er spurt i undersøkelsen.

Ensomhet utpeker seg
Ett av spørsmålene i undersøkelsen kartlegger hva befolkningen ser minst frem til med å bli pensjonist. Her finner vi de største geografiske forskjellene. For mens over 16 prosent av befolkningen i Oslo frykter ensomheten mest når de en dag blir pensjonist, svarer altså kun 4,4 prosent av befolkningen i Nord-Norge det samme.

Undersøkelsen avdekker ellers at det er overraskende liten forskjell mellom de unge og de eldre i svarene som gis. For eksempel er like mange under 30 år som over 65 år bekymret for helsen og økonomien.

En av tre nordmenn frykter mest av alt at de får dårlig helse når de blir pensjonister. Deretter følger bekymringen for å få dårligere råd (18,8 prosent).

– Vi ser at flere kvinner enn menn er redd for å få dårligere råd som pensjonist. Dette oppleves nok også som en realitet med tanke på at flere kvinner enn menn jobber deltid og dermed må se fram til en dårligere pensjon enn menn, sier kommunikasjonsdirektør Ole Jacob Frich i KLP.

Mer positiv med alderen
Undersøkelsen viser videre at jo eldre man blir, desto mer ser man frem til pensjonisttilværelsen.

– I et i løpet av noen tiår har alderspensjonistene vært den befolkningsgruppen som har hatt den sterkeste inntektsutviklingen. Det er åpenbart at forventningen til egen økonomisk situasjon er radikalt endret i befolkningen, sier Frich.

Han legger til at selv om mange ser frem til pensjonisttiden, er det likevel kun syv prosent som svarer at det å slutte i jobben er det man mest ser frem til.

– Man kan tolke dette som at det er et stort potensial for arbeidsgivere som vet å tilrettelegge for at ansatte kan stå lenger i jobb, sier Frich.

Powered by Labrador CMS