Sykehusene må melde til Kunnskapssenteret

1. juli startet ordningen som krever at alle offentlige og private sykehus skal melde om hendelser om pasientskade til Nasjonalt Kunnskapssenter for helsetjenesten.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Sykehusene må også melde inn om hendelser som kunne ført til betydelig skade på pasient.

- Helsetjenesten har ansvar for å følge opp og lære av hendelser som har eller kunne ført til skade på pasient. Gjennom den nye ordningen blir Nasjonal enhet for pasientsikkerhet i Kunnskapssenteret en støttespiller i dette arbeidet, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i en pressemelding.

Skal brukes som læring
Meldingene til Kunnskapssenteret erstatter meldeplikten til Helsetilsynet i fylket/Fylkesmannen.

I den nye ordningen skal meldingene brukes som læring, og ikke som grunnlag for å reise tilsynssak eller sanksjoner mot helsepersonell.

- Vi har nå en meldeordning som er i tråd med internasjonale anbefalinger om meldesystem som skal fremme læring. Endringer i meldeordningen, samt den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen er to sentrale tiltak vi har satt i verk for å støtte opp om helsetjenestens arbeid for å bedre pasientsikkerhet, forteller helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Legges opp til dialog
Kunnskapssenteret skal motta meldingene innen 24 timer etter hendelsen, og det legges opp til mulighet for dialog mellom virksomhet og Kunnskapssenteret om hendelsen.

Det understrekes at Helsetilsynet fortsatt skal sikres informasjon om unaturlig dødsfall og alvorlige hendelser.

Powered by Labrador CMS