Jenter har mer eksem enn gutter

Dobbelt så mange tenåringsjenter som -gutter plages av eksem.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Samtidig er det tilsynelatende guttene som psykisk takler eksem dårligst. Det kommer frem i doktoravhandlingen til Marit Saunes som nylig disputerte ved St. Olavs Hospital.

Spesialisten i allmennmedisin og hud og veneriske sykdommer studerte eksemforekomsten blant ungdommer og toåringer i Trondheim og Trøndelag, melder sykehuset på sine nettsider.

Guttene har mest psykisk ubehag
I studiene av eksemforekomsten blant ungdommer i alderen 13 til 19 år brukte Saunes og hennes kolleger data fra 8817 personer som hadde deltatt i befolkningsstudien Ung-HUNT.

Det viser seg at 13,4 prosent av jenter mellom 13 og 16 år, og 14,8 prosent av dem mellom 17 og 19 år, oppgir at de er plaget av eksem. Tilsvarende andel for gutter er 6,3 prosent og åtte prosent.
– Det er generelt ikke uvanlig at jenter oftere melder inn denne type plager enn gutter, det ser man på flere fagområder. Når vi derimot sammenligner innrapporterte eksemplager med psykisk ubehag, kan det virke som guttene takler eksem dårligere enn jentene. Det er vanskelig å peke på en konkret årsak til dette, men det kan blant annet handle om at jenter er flinkere til å behandle seg, sier hun til stolav.no.

Hver sjette har barneeksem
I doktoravhandlingen tar Saunes også for seg 390 toåringer i Trondheim, der barna ble klinisk undersøkt og fikk tatt blodprøve og prikktest. Målet var å finne forekomsten av atopisk eksem (barneeksem), som rundt 60 prosent av de rammede vokser av seg før tenårene.

– Undersøkelsen viser at det også i Trondheim er en relativt høy andel av atopisk eksem blant barn. At 16,5 prosent av trønderske barn er rammet, skiller seg ikke vesentlig fra sammenlignbare undersøkelser som er gjennomført blant annet i Sverige og Storbritannia, sier Saunes videre.

Hun påpeker at de aller fleste barna hadde milde eller moderate eksemutbrudd.

Les mer St. Olav Hospital sine nettsider

Powered by Labrador CMS