Foto: Werner Juvik

Kritisk til Fastlegeaksjonen som aktør

Kommunelege Elisabeth Swensen i Seljord er kritisk til at Fastlegeaksjonen har utviklet seg fra brevskriver til aktør i debatten om fastlegeforskriften.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Den profilerte allmennlegen fra Seljord i Telemark mener at innspill på vegne av fastlegekollegiet heretter bør kanaliseres gjennom allmennlegenes valgte representanter, men hun oppfordrer allmennleger til å delta i den offentlige debatten som enkeltpersoner.

Les også: Imøtegår kritikken om aksjonen

Føler seg ubekvem
Overfor Dagens Medisin sier Elisabeth Swensen at hun er noe ubekvem med plakatene som Fastlegeaksjonen nå har sendt rundt til landets legekontorer.

– Jeg er ikke bekvem med å henge opp plakatene som vi har mottatt fra Fastlegeaksjonen og jeg kommer ikke til å gjøre det.  Legekontorets venterom bør ikke brukes til politiske aksjoner for egne formål, sier kommunelegen i Seljord i Telemark til Dagens Medisin.

– Hvor har de mandatet fra?
Swensen synes det er utydelig hvem Fastlegeaksjonen representerer, og hun spør nå hvem aksjonen har sitt mandat fra.

– Er det fra de 2802 fastlegene som skrev under brevet som ble overrakt helse- og omsorgsministeren? Og hva slags aksjon er dette nå? Jeg har ikke gitt tillatelse til å bruke min underskrift, heller ikke summarisk, utover den innledende aksjonen som resulterte i brevet til helsemyndighetene i vinter. Jeg liker også dårlig at aksjonen bruker et fotografi av meg som en del av sitt galleri. Det samme ubehaget gjelder også andre som ikke har valgt å ta dette opp i et opphetet klima, fremholder hun.

På et diskusjonsforum for leger stilte hun seg 17. juni kritisk til at Fastlegeaksjonen har utviklet seg fra brevskriver til aktør i den videre debatten rundt forskriftsforslaget.

– Fastlegeaksjonen har imidlertid gjort en flott jobb med å formulere og skape oppmerksomhet rundt brevet til statsråden, mener hun.

Liker ikke krigsretorikken
Swensen minner om at fastlegene er forskjellige i måten de jobber på, hvordan de tolker sitt samfunnsoppdrag og hvordan de er organisert.

– Som fastlege er jeg ikke interessert i å bli tatt til inntekt for en kampanje mot forskriften, sier Elisabeth Swensen.

Hun er uenig i mye av det som problematiseres i forskriftsforslaget, særlig det som griper inn i fastlegenes prioritering av hastegrad.

– Jeg bekymrer meg også for et voksende byråkrati, men jeg liker dårlig at det nå nærmest gis inntrykk av at helsemyndighetene er våre motstandere. Vi er ikke tjent med en retorikk der "vi" leger er i kamp mot "dem", altså våre offentlige oppdragsgivere, sier hun og omtaler dette som krigsretorikk.

Vil ha dialog i regi av tillitsvalgte
Dialog med helsemyndighetene om innholdet i forskriften, er Swensens resept for det videre arbeidet.

– Det viktigste nå er en dialog med helsemyndighetene for å få til en god forskrift. Den dialogen må føres mellom parter som har et mandat, mener hun.

Kommunelegen i Seljord er bekymret for at fastlegeaksjonen blir et organ på siden av de valgte organene i Allmennlegeforeningen og Norsk forening for allmennlegemedisin.

– Heretter bør alle innspill på vegne av fastlegekollegiet om forskriften kanaliseres gjennom allmennlegenes valgte representanter, mener Elisabeth Swensen, som oppfordrer alle som har noe på hjertet til å ytre seg offentlig, som seg selv, og under fullt navn.

Les mer om Fastlegeaksjonen

Powered by Labrador CMS