Foto: Kjell A. Olsen, Adresseavisen

Imøtegår kritikken mot aksjonen

Tromsø-legen Kjetil Karlsen imøtegår kritikken fra kommunelege Elisabeth Swensen, som er kritisk til hvordan Fastlegeaksjonen har utviklet seg.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Kommunelege Elisabeth Swensen i Seljord er kritisk til at Fastlegeaksjonen har utviklet seg fra brevskriver til aktør i debatten om fastlegeforskriften. På vegne av Fastlegeaksjonen besvarer Kjetil Karlsen nå kritikken.

Tromsø-legen er blant de legene som har vært sentrale i Fastlegeaksjonen siden starten i januar, og i vår mottok han Allmennlegeprisen sammen med denne aksjonen.

– Vi består av enkeltpersoner
Overfor Dagens Medisin understreker Karlsen at det er enkeltpersoner som engasjerer seg i denne saken.

– 2802 leger skrev under et brev der vi bad helseministeren trekke forskriftsforslaget og avbryte høringsrunden. Engasjementet har siden dette vokst. Fastlegeaksjonen er et navn vi bruker for å koordinere og målrette en del av disse aktivitetene. Alle kolleger er hjertelig velkomne til å delta, og alle som har forslag, ideer og innsigelser blir hørt, sier Karlsen til Dagens Medisin.

Overrasket
Swensen uttalte til Dagens Medisin at hun ikke har gitt Fastlegeaksjonen tillatelse til å bruke hennes underskrift utover den innledende aksjonen som resulterte i brevet til helsemyndighetene i vinter.

– Hva sier du til det?

– Vi har ikke brukt navnet hennes i den videre aksjonen. Derimot har tusen leger finansiert en annonse i VG og opptrykkingen av plakater. Samtlige hadde anledning til å påvirke innholdet, noe svært mange av dem også gjorde. Slik er det i en grasrotbevegelse, der veien blir til mens vi går. Swensen er flere ganger invitert til å være med i en gruppe leger som vi i aksjonsgruppa konfererer med før vi tar beslutninger, men hun har valgt å stå utenfor.

– Elisabeth Swensen liker dårlig at dere bruker et bilde av henne som en del av sitt fotogalleri. Hvordan forsvarer du det?

  – Det er overraskende at Swensen tar opp dette som et problem. Bildet vi hadde liggende av henne var på en side, der vi refererer viktige nyhetsoppslag. Saken dreiet seg om høringsuttalelsen fra Norsk senter for distriktsmedisin. Swensen ønsket selv å fronte denne saken, og sendte oss portrettbildet av seg selv som illustrerte saken. Vi har nå fjernet oppslaget, og vil legge den ut på nytt når vi har funnet et annet bilde som kan illustrere saken. Vi er svært nøye med å sjekke opp med den det gjelder før noe som helst legges ut på våre nettsider, svarer Karlsen.

– En grasrotbevegelse
 Swensen spør hvem fastlegeaksjonen har sitt mandat fra. Til det svarer Karlsen:

– Fastlegeaksjonens aktiviteter hviler i et bredt og glødende engasjement blant praktiserende allmennleger. Vi i aksjonsgruppa på seks leger er lydhøre for alle innspill fra kolleger og inviterer til dette. Vi mottar daglig en rekke henvendelser fra kolleger med forslag til aktiviteter og justering av kursen. Det er slik en grasrotbevegelse opererer.

 – Elisabeth Swensen er negativ til å bruke venterommene til politiske aksjoner. Er det fornuftig å gjøre det?

– Fastlegeaksjonen er upolitisk. Vi forsvarer vår mulighet til å gjøre godt legearbeid. Sentrale helsemyndigheter driver noe som nærmest kan kalles en svertekampanje mot deler av allmennpraksis. Dette må vi beskytte oss mot. På plakatene gjentas i kortversjon bekymringene fra brevet vi sendte i februar. Situasjonen er svært dramatisk: Forslaget til fastlegeforskrift setter hele den solidariske fastlegeordningen i fare. Vi har derfor behov for å informere om hva vi mener at allmennmedisin skal dreie seg om.

– Er helsemyndighetene en motstander i denne saken?

– Jeg får si som Paulus: «De strever for det gode, men uten forstand». Helsemyndighetene har nok de beste intensjoner, men virkemidlene som foreslås vil ramponere den kanskje mest effektive og veldrevne delene av norsk helsevesen. Slik sett har helsemyndighetene, overraskende nok, gjort seg selv til en motstander til oss som driver den medisinske førstelinjetjenesten i landet.

– En uredd samfunnsdebattant
Kjetil Karlsen sier han har respekt for Elisabeth Swensen som kollega og som samfunnsdebattant.

– Hun er uredd når det gjelder å løfte prinsipielle problemstillinger opp i den offentlige debatten. Jeg er helt enig med henne i at forhandlingene om fastlegeforskriften må skje mellom partene. Fastlegeaksjonen har aldri hatt som mål å bli en formell forhandlingspart.

Han sier seg også helt enig med Elisabeth Swensen i at Legeforeningen har en viktig rolle i å verne om grunnleggende og viktige verdier i allmennmedisinen, og at allmennlegene bør engasjere seg i fagforeningsarbeid.

– Det er flott når leger som enkeltpersoner engasjerer seg i denne saken blant annet ved å uttale seg offentlig, skrive leserinnlegg og ellers ta del i den offentlige diskurs.

– Swensen har også stått på barrikadene
– Hva har du å si til hennes oppfordring om at alle innspill på vegne av fastlegekollegiet om forskriften heretter bør kanaliseres gjennom allmennlegenes valgte representanter?

– Der er jeg uenig med Elisabeth Swensen. Jeg skjønner ikke hvorfor hun sier det. Swensen har jo en historikk med å stå fram å forsvare sine kampsaker, helt uavhengig av hva både Legeforeningen og kolleger mener. Hvis hun virkelig har sagt det du sier i spørsmålet ditt, tror jeg hun har et aldri så lite forklaringsproblem.

Les mer om Fastlegeaksjonen

Powered by Labrador CMS