Tre nye kreftlegemidler inn i handlingsprogrammet

Ipilimumab ble av Helsedirektoratet vurdert til å være for dyrt i forhold til effekten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Etter råd fra ekspertgruppen har Helsedirektoratet (Hdir) bestemt å ta tre nye legemidler inn i de nasjonale handlingsprogrammene for kreftbehandling.
Kostnad og nytte
•    Trabectedin (infusjon) – som brukes i behandling av bløtvevskreft (bløtvessarkom)
•    Sunitinib tabletter – som brukes i behandling av mage-tarmkreft
•    Everolimus tabletter - som brukes i behandling av nyrekreft.
Etter Helsedirektoratets vurdering er det et rimelig forhold mellom kostnad i forhold til nytte av disse tre medikamentene, skriver de.

Dagens Medisin har tidligere skrevet at omkring 100 pasienter vil årlig ha behov for disse tre kreftmedisinene.
Helsedirektoratet har besluttet å ikke ta inn ipilimumab i Nasjonalt handlingsprogram for føflekkreft.
Hdir skriver: Det finnes to gode, kliniske studier av effekten av ipilimumab. De to studiene viser at de som får ipilimumab lever to til fire måneder lenger enn de som ikke får det. Enkelte pasienter lever i flere år når de får ipilimumab, men det gjør også noen pasienter som ikke får medisinen.
Siden 2010 har 79 pasienter fått ipilimumab i Norge gjennom såkalt Compassionate use. Verdien av denne behandlingen er 58, 6 millioner kroner. Behandlingen ble sponset av legemiddelfirmaet.
Det er ikke kartlagt hvilken effekt disse 79 pasientene hadde av behandlingen.
 
I tråd med anbefalinger
Det var i  april at Helsedirektoratets rådgivende gruppe om fire nye legemidler skulle tas inn i Helsedirektoratets handlingsprogrammer for kreftbehandling.
Handlingsprogrammene er Helsedirektoratets retningslinjer for kreftbehandling og brukes av alle norske sykehus.
 
Gruppa anbefalte å ta inn tre av de fire, men å ikke ta inn ipilimumab. Helsedirektoratets avgjørelse er i tråd med anbefalingene fra den rådgivende gruppa.
 
– Vi har lagt stor vekt på anbefalingen vi har fått fra vår rådgivende gruppe. Vi ser at ipilimumab har begrenset positiv effekt, men er enig med den rådgivende gruppa i at kostnaden ikke står i forhold til nytten av medikamentet. Ipilimumab ser ut til å virke bedre på noen pasienter og vi håper at det i fremtiden vil bli mulig å identifisere de pasientene medikamentet har effekt på, slik at de kan få medisinen, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen
Helsedirektoratet anslår at kostnaden til ipilimumab er 870 000 kroner per pasient.
Helsedirektoratets vurdering at denne kostnaden er for høy i forhold til en beskjeden gevinst i overlevelse.
 
Det vil bli gjort ny vurdering av ipilimumab når det er gjort nye studier av effekten eller når det kommer annen relevant informasjon.
 
Statens legemiddelverk er i gang med en legemiddeløkonomisk analyse av ipilimumab som vil være klar i løpet av høsten. Avhengig av hva denne analysen viser, kan det også bli gjort en ny vurdering.
 
- Kurerer ikke kreft
Det er foreløpig ikke dokumentasjon som tyder på at noen av disse fire legemidlene vil kurere kreftsykdommene og de representerer ikke noe gjennombrudd i kreftbehandlingen.
 
Disse medikamentene kan ha alvorlige bivirkninger og de som behandler disse pasientene må derfor vurdere bruken nøye i samråd med pasientene.
 
Høring
Helsedirektoratet sier de i vår hentet inn mer informasjon om ipilimumab fra produsenten, fra de andre nordiske landene og fra helseforetakene.
Produsenten har presentert sine data og vurderinger.
Produsenten viser til de to studiene nevnt ovenfor som begge viser at de som får medikamentet lever noen uker lenger enn de som ikke får det. De regionale helseforetakene har støttet anbefalingene fra den rådgivende gruppa.
 
Norden
Helsedirektoratet har også sett på hva man gjør i andre nordiske land.

- Vi ser at praksisen er ulik. I Sverige gis det nasjonale anbefalinger, men det er länene som tar endelig avgjørelse. Så vidt vi vet har et län besluttet å ta i bruk ipilimumab I Danmark har Sundhetsstyrelsen anbefalt bruk av ipilimumab og medikamentet er i bruk, sier direktoratet.
 
 

Powered by Labrador CMS