Tar tak i utprøvende behandling

Brukerutvalget i Helse Sør-Øst tar en prinsippdiskusjon om utprøvende behandling etter at MS-pasient ikke fikk refundert kostnadene ved behandling i utlandet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dagens Medisin har gjennom flere artikler omtalt saken til MS-pasient Hanna Vesterager som stod frem med sin historie under Dagens Medisin Arena, som rettet søkelyset mot hva som er god MS-behandling i 2012.

Vesterager fortalte da hvordan hun ble svært bra av sin sykdom etter autolog stamcelletransplantasjon (HSCT), som Oslo universitetssykehus hadde henvist henne til ved Karolinska Universitetssjukhuset i Sverige.
Hun måtte betale hele regningen selv, da både Helse Sør-Øst og Klagenemda for behandling i utlandet fastslo at hun ikke hadde rett til å få dekket kostnadene sine.

– En prinsippsak
Nylig tok MS-forbundet opp denne saken med brukerutvalget i Helse Sør-Øst (HSØ), som 7. juni bestemte seg for å ta tak i denne saken på prinsipielt grunnlag.

– Vi behandler ikke enkeltsaker hos oss, men vi tar tak i dette spørsmålet på prinsipielt grunnlag, sier nestleder Geir Bornkessel til Dagens Medisin.

Enkelte pasienter får tilsvarende behandling gratis ved Oslo universitetssykehus, og Hanna Vesterager mener at heller ikke hun må betale for sin behandling. I dag, 8. juni, er enda en norsk pasient stamcelletransplantert ved Karolinska. Kvinnen fra Tønsberg blogger om sin prosess, som startet med at hun oppsøkte det svenske sykehuset på eget initiativ.

Også Vesterager blogger om sin situasjon.11. juni skal hun i møte med Arbeiderparrtiets fraksjon i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, og 29. juni vil Klagenemda for behandling i utlandet behandle hennes sak på nytt. 


Vesterager har fått behandlet saken to ganger i nemnda, som hun mener gjennom hele sin saksbehandling har vist til en annen behandling enn den hun var henvist til og søkte om å få dekket.

MS-forbundet reagerer
Overfor brukerutvalget reagerer MS-forbundet sterkt på at Hanna Vesterager, etter å ha blitt henvist til stamcelletransplantasjon i utlandet, ender opp med å betale hele regningen på 600.000 kroner selv. Dette har satt henne i økonomiske problemer, understreker generalsekretær Mona Enstad i et brev til brukerutvalget.

Enstad gjør et poeng av at Vesterager fikk to forskjellige beskjeder fra Oslo Universitetssykehus (OUS). Nevrologisk avdeling henviste pasienten til HSCT i Sverige. Avdelingen mente at dette var eneste mulighet for pasienten til å bli bedre, og selv om behandlingen var utprøvende, var den etablert som aktuell behandling. Avdeling for blodsykdommer mente imidlertid at det var tale om en såpass utprøvende behandling at den dermed var usikker, og avdelingen ville dermed ikke gjennomføre den.

– Vesterager var i god tro da hun tok opp lån for å betale behandlingen selv, som en foreløpig løsning. Oslo Universitetssykehus har gjennomført alle de nødvendige forundersøkelsene i samarbeid med Karolinska universitetssykehus og OUS følger opp pasienten nå etter at selve transplantasjonen er gjennomført.

– Unndrar seg ansvar
MS-forbundet mener at Helse Sør-Øst i denne saken unndrar seg et ansvar de bør ta ut ifra de motstridende beskjedene de gav til Hanne Vesterager. 

– MS-forbundet vil med dette be brukerrådet ta denne saken opp med Helse Sør-Øst RHF for å finne en løsning på saken, oppfordret Enstad.

I Helse Sør-Øst har fagdirektør Alice Beathe Andersgaard ansvar for denne saken. Til Dagens Medisin uttalte hun 8. mai at det regionale helseforetaket ikke har, og ikke skal ha, kompetanse til å vurdere behandlingstilbud til den enkelte pasient.
Ifølge Andersgaard er Klagenemnda for behandling i utlandet den instans som er satt til å vurdere søknader som er avslått av HSØ´s utenlandskontor.
 Når søknaden har vært behandlet der og ikke blitt innvilget, har heller ikke vi noe grunnlag for å innvilge den omsøkte behandling, sa hun til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS