Støtter forskning på 22. juli-terroren

Helse Sør-Øst støtter seks forskningsprosjekter som skal belyse ulike sider ved helsetjenestens innsats etter terrorangrepet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Helse Sør-Øst støtter seks forskningsprosjekter som skal belyse ulike sider ved helsetjenestens innsats etter terrorangrepet.

Midlene som er tilknyttet forskningsprosjektene etter terrorangrepet 22. juli, kommer i tillegg til den ordinære utlysningspotten på 104,1 millioner kroner for 2012, opplyser Helse Sør-Øst til Dagens Medisin.

Styret i det regionale helsefore-taket vedtok ved tildelingen av regionale forskningsmidler i desember i fjor å sette av egne midler til forskning rettet mot 22. juli.

Støtter seks prosjekter

Nå er det bestemt at seks prosjekter får midler:

– Helse Sør-Øst er glad for å kunne støtte denne viktige forskningen. Samtidig reiser denne typen forskning viktige etiske spørsmål særlig knyttet til ivaretakelse av hensynet til pasienter og berørte av hendelsene. Derfor er forskningsaktiviteten på nasjonalt nivå koordinert av Helsedirektoratet og de regionale etiske komiteene, sier administrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst RHF til Dagens Medisin.

Inntil to år

I første omgang er det fordelt tre-fire millioner kroner, men det tas sikte på å tildele forskningsmidler for ett til to år – litt avhengig av prosjektet.

For prosjektene kan man deretter søke om videre støtte i den ordinære søknadsprosessen i Helse Sør-Øst.

Bredt spekter

De seks forskningsprosjektene dekker et bredt spekter:

  •  Professor Trond H. Diseth ved Kvinne- og barnklinikken ved Oslo universitetssykehus (OUS) er tildelt midler til et doktorgradsstipend for to år for å kartlegge hvordan fysisk skadde barn og unge, i tillegg til deres pårørende, fungerer psykisk og psykososialt i etterkant av terrorhandlingene.
  •  Avdelingsoverlege Christine Gaarder ved Avdeling for traumatologi ved OUS er tildelt midler til et halvt doktorgradsstipend for to år for å belyse ulike aspekter av behandlingen i en masseskadesituasjon fra ankomst sykehus og frem til utskrivelse eller overflytting.
  •  Professor Øivind Ekeberg ved Akuttmedisinsk avdeling ved OUS er tildelt midler til et postdoktorstipend for to år. Prosjektet skal blant annet belyse i hvilken grad direkte rammede og deres pårørende er plaget med posttraumatisk stress, hvordan de fungerer – og i hvor stor grad de har søkt hjelp. Prosjektet skal også ta for seg funksjon, livskvalitet og helseproblemer blant innsatspersonell i tiden etter 22. juli.
  • Professor Johan Ræder ved Avdeling for anestesiologi, Oslo universitetssykehus er tildelt midler tilsvarende en halv stilling i ett år for blant annet å undersøke forekomsten av kronisk smerte blant de som ble rammet av 22.juli-handlingene.
  •  Professor Johan Stanghelle ved Sunnaas sykehus er tildelt midler tilsvarende en halv stilling i ett år for å gjennomføre en forløpsstudie av medisinske og psykologiske faktorer ett og to år etter en alvorlig terrorhandling.
  •  Professor Asle Hoffart ved Modum Bad er tildelt midler til et postdoktorstipend i ett år for å forske på hvordan det psykiske helsevernet ble utfordret 22. juli, hva slags tilbud ofrene fikk og hva slags lærdom en kan ta av dette.

Dagens Medisin 11/2012 

Powered by Labrador CMS