Brukte magesårmedisin til å igangsette fødsel – hjerneskade hos to barn

Norske sykehus bruker en magesårmedisin til å sette i gang fødsler. To barn fikk hjerneskade som følge av denne praksisen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dagens Medisin har tidligere skrevet om magesårmedisinen Cytotec, som brukes ved fødeavdelinger over hele Norge ved induksjon av fødsel.
Ikke godkjent for bruk til fødsel
Misoprostol, som er virkestoffet i Cytotec, er ikke godkjent for induksjon av fødsel verken i Norge eller USA, og amerikanske helsemyndigheter advarer mot å bruke legemidlet til dette formålet.
Les mer: Gravide får omstridt medisin
Også legemiddelmyndighetene i EU advarer mot å bruke misoprostol-tabletter vaginalt.
Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har behandlet to saker der Cytotec har gitt såkalt overstimulering.

Begge barna fikk hjerneskade, ifølge NPE, som nylig la frem sin statistikkrapport 2007-2011.

I den norske veilederen i fødselshjelp fra 2008 er Cytotec fremhevet som et middel man uten risiko kan bruke i forbindelse med igangsetting av fødsel:
«Preparatet Cytotec er ikke registrert på indikasjonen modning av cervix/induksjon av fødsel. Det benyttes nå ved mange sykehus i stedet for Minprostin gel eller Prostin vaginaltablett. Cytotec har tilsvarende effekt og er ikke forbundet med økt risiko», heter det i veilederen.
Steinar Madsen, fagmedisinsk direktør i Statens Legemiddelverk sier det kun er meldt få bivirkninger fra medisinen til dem.  Sakene fra NPE kjenner ikke Legemiddelverket til:
– Dette er alvorlige saker vi gjerne ville hatt meldt, sier Madsen til Dagens Medisin.
– Fagmiljøet må ta dette alvorlig
– Vårt standpunkt er fortsatt at dersom man bruke legemidler utenfor godkjent indikasjon så skal legen ha satt seg godt inn i informasjonen om legemidlene. Fagmiljøet må ta dette alvorlig – det er spesielt viktig når man bruker potente legemidler utenom indikasjon, sier Madsen.
Avdelingsoverlege og professor Pål Øian ved Kvinneklinikken på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) er også i noen tilfeller sakkyndig ved NPE og kan derfor ikke uttale seg spesifikt om disse sakene.
– Men generelt kan jeg si at dette med såkalt hyperstimulering, at en gir for nye slik at riene blir for kraftige og barnet ikke får nok oksygen, kan skje ved hvilken som helst fødsel. Men det skjer oftere ved en kunstig igangsetting av fødsel, sier Øian.
– En fare ved stimulering og induksjon er at det blir for kraftige rier, noe som er ugunstig for barnet, sier han.
– Det som dessverre skjer er at fødselshjelperne, jordmødrene og legene, ikke alltid flinke nok til å oppdage at riene er for kraftige, og så reagerer man for sent. Dette er dokumentert i blant andre svenske studier. Mange av sakene som handler om hjerneskader har handlet om dette. Dette er et problem, og Cytotec brukes nok litt uforsiktig. Om årsaken er at Cytotec er sterkere enn andre ristimulerende midler eller om en bruker for mye er usikkert, sier han.
Behandling med et annet ristimulerende middel, oxytocin, gis i form av drypp, og kan stoppes.
– Ettersom Cytotec gis vaginalt er det ingen mulighet for å regulere dosen etter at det er satt inn, sier Øian.
-Velprøvd
Han fremholder at medikamentet er å anse som velprøvd og sier det finnes svært mange publikasjoner som støtter bruken av Cytotec til dette formålet.
Øian er medlem av kvalitetsutvalget i Norsk Gynekologisk forening med ansvar for fødselshjelp, og sier de nå arbeider med ny nasjonal fødselsveileder som skal foreligge neste år.
I fjor fikk St. Olavs Hospital kritikk fra Helsetilsynet fordi sykehuset hadde handlet uforsvarlig da en kvinne ble sendt hjem med to doser av medikamentet etter en fremprovosert fødsel. Barnet fikk hjerneskade.
Ved St.Olavs Hospital sender en nå ikke lenger kvinner hjem etter å ha gitt Cytotec, etter at Helsetilsynet slo fast at dette var faglig uforsvarlig.
 En ny kartlegging fra Danmark, viser at 14 av 22 danske fødeavdelinger setter i gang fødsler med Cytotec, og deretter sender kvinnene hjem.
Produsenten av Cytotec, Pfizer, har tidligere uttalt til Dagens Medisin at de ikke ønsker å anbefale bruk utenfor det de har dokumentasjon for. Medisinsk direktør i Pfizer, Erik Hjelvin, minnet om at leger og fagmiljø har lov til å bruke legemidler utenfor godkjent indikasjon, men at det krever spesiell aktsomhet.
NPE har også gitt medhold i to saker som dreier seg om bruk av  ristimulerende middel, oxytocin– i begge disse tilfellene fikk barna hjerneskader. Oxytocin brukes imidlertid under og etter fødsel, ikke før, slik tilfellet er med Cytotec.

Powered by Labrador CMS