Akademikerne fikk inntil 30.000 kroner

Hovedorganisasjonen Akademikerne er enige med staten om en lønnsøkning fra 12.000–30.000 kroner, mens Unio trapper opp streiken.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette ble klart om morgenen 2. juni, da den frivillige meklingen i statsoppgjøret ga to utfall:

  • Akademikerne, LO og YS takket ja til statens tilbud.
  • Unio var så misfornøyd at de varslet opptrapping av streiken fra torsdag 7. juni.

Legeforeningen er medlem av Akademikerne og har 1068 medlemmer i staten.

Akademikerne: – Akseptabel økonomisk profil
Forhandlingsleder Rikke Ringsrød i Akademikerne stat fastslår at den økonomiske profilen er akseptabel og at den lokale handlefriheten øker.

– Derfor sier vi ja til denne meklingsskissen, uttaler forhandlingslederen.

Hun sier at det har vært et krevende oppgjør i staten i år, og hun er glad for at de nå kan sette strek.
– Akademikerne har hele tiden trodd at det ville være mulig å nå frem til en løsning gjennom mekling, og jeg konstaterer at vi har lykkes med det, sier Ringsrød.

Akademikerne aksepterte meklingsskissen i staten fordi hovedorganisasjonen mener at den lokale potten er et skritt i riktig retning og at den øker den lokale handlefriheten.

Prosentvise tillegg
Tillegget på lønnstabellen blir gitt som prosenter for de fleste av Akademikernes medlemmer. Dette sikrer den enkelte fra 12.000 til 30.400 kroner avhengig av lønnsinnplassering.

Ringsrød er glad for at det ikke blir sentrale justeringsforhandlinger i år.

– Dette ville bare ha ødelagt for den lokale lønnspolitikken ute i virksomhetene. Årets oppgjør representerer dermed en dreining mot økt lokal handlefrihet, sier forhandlingslederen.

Akademikerne mener årets lønnsoppgjør i offentlig sektor har vist at partene må ta en fordomsfri debatt om måten man i fremtiden skal forhandle lønn på i staten. Det er en debatt som Akademikerne vil delta i med en tydelig stemme, ifølge organisasjonen.

Unio trapper opp streiken
Unio brøt tidlig lørdag morgen den frivillige meklingen i staten. Statens tilbud var etter en samlet vurdering ikke godt nok for organisasjonen. Verken ramme eller profil var slik at Unio kunne godta tilbudet, og organisasjonen varslet samtidig sitt tredje streikeuttak for til sammen 344 nye medlemmer.
– Staten nektet oss et sentralt justeringsoppgjør, som var ett av Unios viktigste krav. Rammen og profilen var langt fra våre krav og prioriteringer. Den foreslåtte reguleringsklausulen var heller ikke tilfredsstillende. Totalvurderingen er at vi ikke kunne akseptere dette, selv om andre gjorde det, sier forhandlingsleder Arne Johannessen i Unio.

Staten: – Forsvarlig økonomisk ramme
Ifølge Fornyings- administrasjons- og kirkedepartementet har oppgjøret i staten en ramme på 3,97 prosent samt resirkulerte midler på 0,1 prosent: tilsammen 4,07 prosent.

– For staten har det vært viktig å få til et oppgjør innenfor en forsvarlig økonomisk ramme og ikke minst at det innebærer en videreføring av likelønnsarbeidet, sier administrasjonsminister Rigmor Aasrud i en kommentar. 

Fot staten var det avgjørende å få på plass et oppgjør som tar hensyn til den økonomiske situasjonen.

– Det har vi fått til, og det er jeg glad for, sier statsråden.

Powered by Labrador CMS