Legelisten.no endrer strategi

Det nye nettstedet med legekarakteristikker og karaktersetting av enkeltleger fikk så mange useriøse innlegg at de nå har begynt å godkjenne innlegg på forhånd, ikke bare i ettertid.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OMSTRIDT NETTSTED: – Vi vil ikke akseptere personhets på legelisten.no, sier en av initiativtakerne, Sara Kjelstrup, til Dagens Medisin.

Overfor Dagens Medisin fastslår hun at nettstedet nå endrer strategi og begynner å godkjenne innlegg på forhånd.

Legene reagerte
Legelisten.no, som kom på nett i pinsen, har skapt reaksjoner blant norske allmennleger.Tidligere i dag, 1. juni, uttalte Allmennlegeforeningens leder, Trond Egil Hansen at allmennlegene er bekymret for at nettstedet skal bli et sted for usaklige mishagsytringer, der pasienter som ikke har fått det slik de vil, tar hevn overfor legen.

– Det er ikke eierne av nettstedet tjent med, for blir det det, vil det raskt utspille sin rolle, uttalte sier Hansen til Dagens Medisin.

Fastlege Dag-Helge Rønnevik i Bokn legekontor i Rogaland uttrykte samtidig et ønske om at personene bak nettstedet er mer tydelige på hvem de er og ikke bare skjuler seg bak et organisasjonsnummer. Han stilte også spørsmål ved intitiativtakernes motiver, ettersom de har etablert et eget aksjeselskap for dette formålet.

Noen legekarakteristikker er positive, mens i andre får leger sitt pass påskrevet. En av de siste vurderingene er av en navngitt lege, som ifølge pasienten ikke «hører på deg, og psykologiserer problemene, eksempelvis ryggsmerter, stedet for å sende deg videre til spesialist. Ville valgt en annen!»

Les også: – Vi må finne oss i karaktersetting

– Brukerne må følge retningslinjene våre
Dagens Medisin har bedt Sara Kjelstrup om å svare for seg. Hun forteller at nettstedet foreløpig er et hobbyprosjekt som de arbeider med ved siden av sine stillinger innen teknisk og forretningsmessige utvikling. 

– Hvor går grensen for hva dere ikke tillater?

– Vi ønsker å holde siden fri for useriøse personkarakteristikker og har egne retningslinjer for dette som er nedfelt på siden. Der går det blant annet frem at vi ikke aksepterer personhets, ærekrenkelser, injurier eller andre ytringer som er egnet til å skade andre personer eller virksomheter, svarer Kjelstrup.

– Nettstedet legger opp til karakteristikker og vurderinger av enkeltleger. Er det ikke da for passivt å modere i ettertid?

– Det er faktisk det vi gjør nå. Fra starten slapp vi gjennom alt, og fjernet useriøse innlegg i ettertid.  Men det ble for mange useriøse innlegg, så i går gikk vi over til modere i forkant, altså å godkjenne det som slipper gjennom. Det som nå står på siden er i tråd med våre retningslinjer, men det kan være at det glipper. Derfor har vi en varslingsfunksjon, der lesere kan melde fra om innlegg som bryter med retningslinjene våre.

Anonyme innlegg
Sara Kjelstrup understreker at de som skriver innlegg er anonyme, slik at de mener at de ikke bryter personvernbestemmelsene ved å samle personopplysninger.

– Tråkker dere over ytringsfrihetens og personvernets grenser når dere åpner for vurderinger og karakteristikker av enkeltleger på denne måten?

– Vi er veldig godt innenfor i begge tilfeller, det har vi fått bekreftet av både vår advokat og Datatilsynet, svarer Kjelstrup, som viser til en tilsvarende side i Storbritannia i regi Av National Health Service og flere slike privatdrevne nettsteder i USA.

Vurderer ansvarlig redaktør
– Dere framstår svært anonyme, vil dere få bedre fram på siden hvem dere er, og ikke bare vise til et organisasjonsnummer?

– Sammenligner man med andre nettjenester, så mener vi at vi er veldig langt fra anonyme. Vi har stått frem med fullt navn i VG og i sosiale medier, og vi har så vidt jeg vet svart alle som har spurt per epost, svarer hun.

– For publikasjoner, også på nett, bør det fremgå hvem som har det redaksjonelle ansvaret. Vil dere få en ansvarlig redaktør?

– Dette er noe vi vurderer nå. Vi har vært live bare i tre dager, og vi har lært mye på den tiden, sier Kjelstrup.

Vil hjelpe pasientene
Sara Kjelstrup forteller at de etablerte nettstedet for at det skal bli lettere for folk å finne en fastlege.

– Frem til i dag har pasienter som ønsker å finne en ny lege kun blitt servert en liste med navn og svært begrenset informasjon.

– Hva ønsker dere å oppnå?

– Vi ønsker at alle nordmenn skal finne seg en fastlege de er fornøyd med. Alle som flytter til et nytt sted skal enkelt kunne gå inn på nettstedet og raskt finne frem til en lege som de tror passer for seg. Det er utrolig mange gode fastleger der ute, så vi tror dette er mulig. 

Vurderer innhold for leger
– Hva er planene framover?

– Vi har mange planer, men jeg ønsker ikke å kommentere den videre utviklingen. Når det er sagt, er vi enig med de innspillene som vi har fått fra mange leger som sier at det også ville vært nyttig om det på siden lå enda mer informasjon om blant annet legens spesialisering og kurs. 

Kjelstrup sier det er viktig for initiativtakerne å lage en tjeneste som også fastlegene i størst mulig grad trives med.

– Vi setter derfor stor pris på alle de konstruktive innspillene vi har fått de tre dagene vi har vært live. Selv om vi kanskje ikke rekker å svare personlig på alt, kan jeg forsikre om at det blir lest og tatt med i vurderingen videre, sier hun til Dagens Medisin.

– Vi håper fastlegene kan ha tålmodighet mens vi utvikler nettstedet til noe som balanserer hensynet til legene og til brukerne på en best mulig måte. Vi vil fortsette å samarbeide med legene, understreker hun overfor Dagens Medisin.

Vurderer annonser
– Har dere tanker om å kommersialisere siden ved å selge for eksempel annonser?

– Vi ønsker å skape en god arena for våre brukere. Hvis vi skulle lykkes med det, så kan vi etterhvert vurdere om det er mulig å kommersialisere dette. I utgangspunktet er vi fornøyd om vi klarer å oppnå tilfredse brukere, men det er klart at vi ser på alternativer for å dekke våre kostander, sier hun til Dagens Medisin. 

Powered by Labrador CMS