Allmennleger frykter usakligheter

Allmennleger er bekymret for at Legelisten.no skal utvikle seg til et sted for usaklige mishagsytringer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det sier Allmennlegeforeningens leder Trond Egil Hansen til Dagens Medisin, som omtalte nettstedet gjennom en artikkel, der Hansen uttalte at fastleger må finne seg i karaktersetting.

Engasjementet har vært stort blant fastleger rundt det nye nettstedet etter at det ble lansert i pinsen – blant annet på et nettforum for allmennleger.

Frykter usakligheter
– Hvordan reagerer legene på nettstedet?
– Det er en bekymring for at dette skal bli et sted for usaklige mishagsytringer, der pasienter som ikke har fått det slik de vil, tar hevn overfor legen. Det er ikke eierne av nettstedet tjent med, for blir det det, vil det raskt utspille sin rolle, sier Hansen til Dagens Medisin.

Ifølge Hansen er tilliten til allmennlegene stor i befolkningen, så han regner med at også dette vil komme til uttrykk på nettstedet. Han tror at for eksempel mishagsytringer fra pasienter som ikke får resepter raskt vil bli gjennomskuet.

Bekymret for overutredning og -behandling
Hansens største bekymring er en annen:

– Min største bekymring er at dette blir en drivkraft for overutredning og overbehandling, fordi det sprer seg en holdning om at de legene som gjør mye er gode leger, mens de som iverksetter færre tiltak forsømmer pasienten.

Allmennlegeforeningens leder legger til at det ofte fremmes offentlig kritikk av leger som har gjort for lite, mens leger som har gjort unødvendig mye, sjelden kritiseres. Forskjellen nå er at dette kommer på et eget nettsted som er designet for å vurdere leger.

– Å bli vurdert av pasientene må vi regne med som leger. Jeg er nok ikke like bekymret som enkelte av mine kolleger, sier Hansen til Dagens Medisin.

– Kan påvirke rekrutteringen av fastleger
Heller ikke Dag-Helge Rønnevik i Bokn legekontor i Rogaland synes at fastlegene skal være redde for å bli vurdert.

– Jeg er mer bekymret for at det kan bidra til å svekke rekrutteringen av fastleger. Mange vil nok frykte at de kan havne i gapestokken uten mulighet til å kunne forsvare seg, sier Rønnevik til Dagens Medisin.

Han stiller spørsmål ved intitiativtakernes motiver, ettersom de har etablert et eget aksjeselskap for dette formålet. Rønnevik regner derfor med at eierne har økonomiske ambisjoner med nettstedet.

Han skulle ønske seg at eierne av nettstedet er mer tydelige på hvem de er og ikke bare skjuler seg bak et organisasjonsnummer.

Powered by Labrador CMS