Trampoline likevel ikke verstingen

Trampoline er ikke så farlig som tidligere antatt, mens snowboard forårsaker fire–fem ganger flere brudd per time enn andre aktiviteter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette kommer frem i doktoravhandlingen til overlege Per-Henrik Randsborg ved Akershus universitetssykehus (Ahus).
Randsborg forsvarer sine funn under en disputas 8. juni ved nettopp Ahus.

Overrasket over delfunn
Snowboard står for den største bruddhyppigheten, men overfor Dagens Medisin trekker Per-Henrik Randsborg likevel frem et annet funn som det mest interessante: At brudd oppstår dobbelt så raskt på håndball- og fotballbanen som på en trampoline.

– Dette resultatet er overraskende, sier Randsborg til Dagens Medisin.

Han konstaterer at barn som hopper trampoline gjerne holder på i flere timer om gangen enn de som spiller håndball og fotball, som gjerne er i organiserte former og bare varer en time eller to og om gangen.

Sikrere på trampoline nå
Randsborg vil ikke ufarliggjøre hopping på trampoline, men han påpeker at det har skjedd mye bra på den fronten siden trampoline inntok det norske markedet for en del år siden.

– Nå er det vanlig med sikkerhetsnett, og det er færre barn på trampolinen om gangen. I dag er det også sjeldnere at barn av ulik størrelse hopper samtidig, sier overlegen til Dagens Medisin.

Randsborg tror at dette har ført til at det ikke lenger er så mange brudd som følge av trampolinehopping.

Dokumenterte bruddhyppigheten
Gjennom arbeidet med avhandlingen Fractures in children. Aspects on health service, epidemiology and risk factors fant Per-Henrik Randsborg og hans medarbeidere ut at snowboard forårsaker fire til fem ganger flere brudd per time enn andre aktiviteter.

Han forteller at dette er første gang at noen har sammenlignet hvor mange brudd som skjer per time ved forskjellige aktiviteter. Han studerte over 1400 barn i Akershus ved hjelp av sykehusets barnebruddregister og sammenlignet antall brudd med hvor mange timer barna brukte på de ulike aktivitetene.

Nesten 80 prosent av alle snowboardrelaterte brudd var håndleddsbrudd.

– Snowboard er den soleklare verstingen ved håndleddsbrudd.  Ingen av disse barna brukte håndleddsbeskytter, konstaterer Randsborg.

Overlegen sier at det er kjent fra før at snowboard gir mange brudd, men nå har han dokumentert at denne aktiviteten gir flest brudd per time aktivitet.

Høyenergibrudd krever operasjon
– Trampoline- og snowboardbruddene er ofte mer kompliserte og krever større operasjoner enn brudd som skjer på håndball- og fotballbanen, sier han.

– Hva skyldes det?

– Det høyere energinivået, svarer han.

Overlegen forteller at 40 prosent av barnebruddene er forårsaket av sport og fritidsaktiviteter. I en av studiene i avhandlingen viser han at barnebrudd kan gi varige senfølger. I en annen gransket han resultatene av behandlingen av håndleddsbrudd, som representerer over 30 prosent av alle barnebrudd.

– Den vanligste typen håndleddsbrudd hos barn – buckle/torus – er helt stabilt og behøver ikke oppfølging, sier doktoranden.

– Erfarne leger må klassifisere bruddene
Per-Henrik Randsborg mener at større oppmerksomhet på klassifisering av håndleddsbrudd kan redusere antall unødvendige kontroller og spare samfunnet for betydelige ressurser.

Han viser blant annet til legevaktene, der unge og uerfarne leger ofte står i første rekke.

– Hvilke råd vil du gi til dine kolleger i så måte?

– De ferskeste legene må få veiledning til å vurdere håndleddsbrudd hos barn, samtidig som alle avdelinger må ha klare retningslinjer for hvordan de ulike bruddtypene skal behandles og følges opp.

Han sier at uerfarne leger har en tendens til å overbehandle ukompliserte brudd. Pasientene settes opp til unødvendige kontroller, som medfører at mor eller far må ta seg fri fra jobben for å følge barna sine.

– Det er derfor at det er viktig at erfarne leger veileder de yngre ved klassifisering av brudd, sier han til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS