Gravides sykefravær drastisk opp

I løpet av tretten år økte sykefraværet til gravide kvinner med femti prosent, men forskerne vet ikke hvorfor.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette er blant resultatene i studien «Sick leave before, during and after pregnancy» av doktorgradsstipendiat Karsten Marshall Elseth Rieck ved Universitetet i Bergen og forskningsleder Kjetil Telle i Statistisk sentralbyrå.

– Hva skyldes økningen?

– Det vet vi ikke, sier Telle til Dagens Medisin, men gjennom studien fant de to forskerne ut hva det ikke skyldes.

Normaliseres etter fødselen
I perioden 1995–2007 økte sykefraværet fra 16 til 24 prosent for gravide sysselsatte som fikk sitt første barn, men etter fødselen falt fraværet tilbake til nivået før svangerskapet.

– Dette tyder på at økningen i sykefraværet bare i liten grad skyldes dobbeltarbeid som mor og yrkeskvinne. Vi fant ingen tegn til at fraværet steg, da de begynte å jobbe igjen, sier Telle videre til Dagens Medisin.

Skyldes ikke økende alder
Telle og Rieck kan heller ikke forklare det økte fraværet med alderen til førstegangsfødende, som har økt det siste tiåret. Komplikasjonene både under og etter graviditeten tiltar med stigende alder, men heller ikke her fant de svar som kan forklare denne hypotesen.

– Kvinner under 25 år har faktisk litt større økning i fraværet enn eldre gravide, konstaterer Telle.

De to forskerne fant heller ikke forklaringen i det faktum at andelen av førstegangsfødende over 35 år økte fra åtte til nesten 15 prosent i den samme perioden.

– Kan det skyldes flere tvillingfødsler på grunn av behandling for infertilitet?

– Økningen i antall tvillingfødsler er alt for liten til at det kan forklare økningen i sykefraværet, svarer forskningslederen.

Gravide jobbet like mye før
Ifølge Telle kan sykefraværsøkningen heller ikke forklares med den økte yrkesdeltakelsen for kvinner i den samme perioden.

– Andelen kvinner som var sysselsatt i andre trimester var like høy i 1995 som i 2007, så heller ikke her fant vi noen forklaring på det økte fraværet, svarer Telle.

Han legger til at i 1979 hadde kvinner lavere sykefravær enn menn, men i løpet av tretti år har det blitt 60 prosent høyere enn for menn.

– Økningen i sykefraværet de siste tretti årene skyldes kvinners fravær, fastslår forskningsleder Kjetil Telle overfor Dagens Medisin.

Les hele studien hos Statistisk sentralbyrå

Powered by Labrador CMS