Faste LIS-stillinger fortsatt i det blå

Arbeidsgiverforeningen Spekter og Legeforeningen ble ikke enige om faste stillinger for Leger i spesialisering (LIS), men mer lønn får de.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette er blant resultatene i de sentrale forhandlingene om overenskomsten og lønnsøkning for underordnede leger.

LIS-legene får fra 20.000–21.000 kroner, turnuslegene 16.000 og medisinstudentene 14.000, alle med virkning fra 1. januar i år.

Oppgjøret fortsetter nå med lokale forhandlinger i sykehus, der overlegene får sin lønnsjustering og partene forhandler om lokale spørsmål.

Enige, men på hver sin tue

Etter at de sentrale forhandlingene ble sluttført tidligere denne uka, publiserte både Legeforeningen og Spekter et bilde av sine forhandlingstopper smilende sammen som et symbol på at de ble enige under forhandlingene.

Dersom man studerer protokollen nærmere, viser det seg at begge parter har flere ensidige protokolltilførsler, som viser at de to foreningene fortsatt står på hver sin tue, blant annet når det gjelder faste stillinger for LIS-leger.

– Innstilt på nye forhandlinger
Spekter konstaterer at man under forhandlingene tilbød fast tilsetting for leger i spesialisering, forutsatt at partene ble enige om nødvendige tilpasninger til overenskomsten. Spekter konstaterer blant annet at Legeforeningen valgte å ikke ta i mot tilbudet.

– Jeg konstaterer at partene ikke kom til enighet på dette punktet. Spekter er innstilt på å gjenoppta forhandlingene med Legeforeningen med sikte på at flest mulig leger i spesialisering kan få faste stillinger når Legeforeningen ønsker det, sier viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten.

– Ikke et forhandlingsspørsmål
Legeforeningen mener at faste stillinger i utgangspunktet ikke er et forhandlingsspørsmål og beklager at det ikke virket som et reelt ønske fra Spekter å bidra til implementering av faste stillinger.

– Faste stillinger er ikke noe det skal forhandles om verken i sykehusene eller i resten av arbeidslivet. Vi var villig til å vurdere visse justeringer for å gjøre implementeringsarbeidet enklere for arbeidsgiveren, men vi er ikke villig til å svekke legenes arbeidsvilkår og behovet for forutsigbarhet ytterligere i en allerede presset arbeidshverdag, sier president Hege Gjessing i Legeforeningen til Dagens Medisin.
På nivå med andre
Hege Gjessing konstaterer at Legeforeningen har fått et lønnsoppgjør på nivå med det andre grupper har fått, altså en ramme på fire prosent, men hun er likevel ikke fornøyd.

– Vi ønsker å videreutvikle avtaleverket vårt, men motparten ønsker ikke forpliktelser som har en kostnad, heller ikke med hensyn til kompetanseutvikling. Vi etterlyser en annen holdning hos arbeidsgiver for å investere i sine ansatte, sier Hege Gjessing.

Uenige om arbeidsvilkår
Undr forhandlingene la Legeforeningen fram et notat med oppfordring til sykehuseier om å bidra til å snu den negative utviklingen av situasjonen i sykehus, som for eksempel ensidig økonomisk fokus, økt arbeidspress og mindre muligheter for fagutvikling.

Spekter på sin side avviser imidlertid at foreningen har framsatt krav om endringer som ville svekket legenes arbeidsvilkår når det gjelder arbeidstid, arbeidssted eller økt arbeidspress.

Legeforeningen forutsetter at eier av sykehusene og arbeidsgiver nå tar ansvaret for å implementere faste stillinger.  

– Vi forutsetter at sykehuseier følger opp situasjonen og sørger for umiddelbar implementering av faste stillinger, sier Johan Torgersen, lederen av Yngre legers forening (Ylf), til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS