Kvinner må ta ny kreftsjekk

Kreftregisteret har oppfordret 330 kvinner til å ta en ny kreftsjekk, hundre flere enn tidligere antatt. Firmaet bak testen mener langt flere burde fått brev.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I Dagens Medisin nummer 4/2012 uttalte direktør Giske Ursin at Kreftregisteret vurderte å varsle 234 kvinner som er i faresonen for å få livmorhalskreft om at de bør ta ny celleprøve hos legen sin.

Nå har Kreftregisteret etter anmodning fra Helsedirektoratet bedt 330 kvinner som har testet negativt med den aktuelle HPV-testen om å kontakte sin lege for å få tatt en ny celleprøve og HPV-test. 

Tilfredsstiller ikke nye krav
HPV-testen PreTect HPV-Proofer til firmaet NorChip AS som ble benyttet til å undersøke prøver fra disse kvinnene, er ikke lenger anbefalt av Helsedirektoratet. Fra 1. januar 2012 er det kun HPV-tester som tilfredsstiller bestemte krav som kan brukes.

Ifølge Kreftregisteret er kravene blitt strengere for å øke sikkerheten, slik at behandlingskrevende celleforandringer kan oppdages i tide. På sine nettsider viser Kreftregisteret til NorChip som har understreket at kvinner som hadde negativ HPV-test og usikre eller lette celleforandringer skulle ta ny celleprøve etter et år.

Kreftregisteret kontaktet derfor de kvinnene som ikke hadde tatt denne kontrollprøven og oppfordret dem om å kontakte sin lege og ta HPV-test og celleprøve på nytt.

Firmaet fornøyd
Til Aftenposten uttaler direktør Geir Morland i NorChip AS at firmaet er fornøyd med at Kreftregisteret og Helsedirektoratet nå endelig bekrefter at disse kvinnene bør ta en ny prøve, slik firmaet har anbefalt.

Morland mener imidlertid at Kreftregisterets eget tallmateriale viser at også kvinner som er testet med andre tester også har vært utsatt for risiko og derfor også må kalles inn til ny prøve.

Dagens Medisin har fulgt denne saken i lang tid, og alle sakene kan leses her.

Powered by Labrador CMS