RHF-ene brukte to år på å utrede bemanningsbehov

To år etter at de regionale helseforetakene ble pålagt å utrede bemanningsbehovet ved PET-CT-undersøkelser, foreligger ingen endelig godkjent rapport. Radiumhospitalet utførte færre undersøkelser i fjor enn i 2010 på grunn av legemangel.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I 2009 anmodet Prioriteringsrådet RHF-ene å melde bemanningsbehov. I februar 2010 fikk fagdirektørene ved alle RHF-ene i oppdrag å utarbeide en nasjonal utdannings- og rekrutteringsplan innen nukleærmedisin/radiologi. I april i fjor gikk fristen ut for melde bemanningsbehov. Den økonomiske siden skulle også utredes. Helse Sør-Øst har ansvaret for den nasjonale rapporten, som ikke er endelig godkjent.
Direktør for medisin og helsefag, Alice Beathe Andersgaard i Helse Sør-Øst, sier til Dagens Medisin at de administrerende direktørene i helseregionene nylig har hatt arbeidsdokumentet til en første diskusjon, og at konklusjonene fra møtet ikke er klare ennå. 
- Arbeidsgruppen som leverte den interregionale rapporten om utdanning og spesialisering, økonomi og finansiering, har gjort et grundig arbeid som har tatt lengre tid enn forventet. Også gjennom høringsrunden kom det mange gode innspill som er vurdert og innarbeidet i rapporten, sier Andersgaard.
Økte på landsbasis
Den største flaskehalsen for full utnyttelse av PET-CT skannerne i Norge er mangel på fagfolk. I mars i fjor skrev Dagens Medisin om at det var langt igjen til full kapasitetsutnyttelse. Situasjonen er ikke særlig bedre i år.
Tall som Dagens Medisin har fått fra Statens strålevern, viser en økning på landsbasis på drøyt 22 prosent, men en reduksjon i antallet undersøkelser på nær 25 prosent for OUS Radiumhospitalet.
Seksjonsleder ved Seksjon for nukleærmedisin ved Oslo universitetssykehus, Carl Müller, opplyser at fordi en svært erfaren PET-tolker hadde permisjon i ti måneder i fjor, gikk antallet undersøkelser ved Radiumhospitalet ned i forhold til 2010.
- Målet for OUS er 4000 PET i 2012. Det er mulig vi klarer det. Vi har ikke ventetid når indikasjonene for å utføre undersøkelsen er god. Målet på hvert sykehus er å ta cirka 30-32 pasienter per uke. Ullevål er nå oppe i 22-24 i en normaluke. Flaskehalsen er erfarne PET-tolkere som er mangelvare overalt i de fleste land, ikke bare her. Vi utdanner de nukleærmedisinerne vi har og frister erfarne radiologer til å samarbeide. Vi har søkt om flere overlegestillinger og nye utdannelsesstillinger i nukleærmedisin, sier Müller.
Etterlyser stillinger
Han mener at de to årene det har gått før rapporten er klar kunne vært brukt til å forsere utviklingen på bemanningssiden.
- Situasjonen ville ha vært bedre hvis vi hadde hatt stillinger. Vi kunne ha gitt opplæring til radiologer, som kan gjøre mange oppgaver tilknyttet PET-CT-undersøkelser. For to år siden uttrykte fagmiljøet skepsis til å få PET-CT i gave uten at det fulgte med folk. RHF-ene må be departementet om stillinger, for uten stillinger hjelper det ikke å utdanne folk, sier Müller, som samtidig vedgår at fagmiljøet nok også i startfasen undervurderte bemanningsbehovet.
Tromsø får egen skanner
Også Haukeland er underbemannet med leger. Konstituert senterleder Rune Gildsig ved Senter for nukleærmedisin bekrefter at kapasiteten ikke utnyttes fullt ut.
- Inntil uke tolv i år har vi kjørt undersøkelser tre dager i uken, nå klarer vi fire dager i uken. Mangel på nukleærmedisinere er årsaken til at vi ikke klarer mer, sier Gildsig.
Helse Midt-Norge fikk sin første PET-CT først i mars i år. De har avtale om å sende pasienter til Oslo eller Bergen, men ifølge Helsedirektoratet blir dette benyttet i liten grad.
Ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) gjøres PET-undersøkelser tre dager hver måned med seks-åtte pasienter pr. dag. Sykehuset kjøper fremdeles PET-undersøkelser fra Alliance, som fra høsten 2011 har plassert en konteiner utenfor sykehuset. Høsten 2012 vil UNN kjøpe sin egen PET-CT-skanner, opplyser overlege Rune Sundset til Dagens Medisin.
Aleris mangler pasienter
Mens de offentlige sykehusene mangler leger, mangler private Aleris pasienter for å kunne utnytte sin PET-CT skanner optimalt.
I fjor ble det foretatt bare 147 undersøkelser ved Aleris, og Frode Willoch, fagansvarlig overlege for radiologi og nukleærmedisin, bekrefter at de mangler pasienter.
- De offentlige sykehusene mangler leger, og dere mangler pasienter. Hva er din kommentar til det?
- Vi har kommet med tilbud overfor sykehusene, men de har ikke ønsket å ta i bruk tilbudet, svarer Willoch.


Langt fra full utnyttelse
På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har Helsedirektoratet sett på behovet for antallet PET-CT skannere de nærmeste fem -ti årene. Direktoratet mener det bør planlegges for én maskin i Helse-Nord, én i Trondheim, to i Helse-Vest og fire i Helse Sør-Øst.
Vanligvis beregnes det at en PET-CT maskin kan gjøre 1500 undersøkelser årlig med full utnyttelse. Her er rapporterte tall fra alle sykehus som i fjor hadde PET-CT, og som Dagens Medisin har fått fra Statens strålevern:
Tallet etter sykehusets navn viser antall PET-CT undersøkelser i 2011, prosenttallet i parentes viser endring fra 2010.
Haukeland universitetssykehus  870  (+68%)
Universitetssykehuset Nord-Norge  222  (+66%)
OUS Rikshospitalet  1338  (+/-0%)
OUS Radiumhospitalet  1034  (-24%)
OUS Ullevål  509  (*)
Aleris (privat)  146  (**)
* fikk PET-CT i desember 2010
** anskaffet PET-CT i 2010, hvor det ble gjort 17 undersøkelser.
Kilde: Seniorrådgiver Jan Frede Unhjem , Statens strålevern


Må opprette utdanningsstillinger
Helsedirektoratet mener at RHF-ene må få opprettet utdanningsstillinger.
I et brev til Helse- og omsorgsdepartementet 28. mars i år skriver direktoratet at det må vurderes en modell for dobbeltkompetanse innen radiologi/nukleærmedisin og at RHF-ene må sørge for å få opprettet utdanningsstillinger innen relevante spesialister.
Fagdirektør Alice Beathe Andersgaard i Helse Sør-Øst, vil foreløpig ikke svare på hvilke tiltak som foreslås eller hva som gjøres med for eksempel antallet utdanningsstillinger, siden rapporten ikke er godkjent ennå. Hun uttaler generelt:
Må se på organisering
- Det er ikke gitt at en strikt praktisering av de spesialitetsgrenser som historisk ble etablert under helt andre forhold er egnet til å møte denne utvikling, heller ikke for PET/CT. Et nært samarbeid mellom de nukleærmedisinere og radiologer er essensielt, sier Andersgaard.
Ifølge Helsedirektoratet skyldes underdekningen i hovedsak mangel på nukleærmedisinere og radiologer. Direktoratet mener at ressursbruken innen radiologi på grunn av PET-CT i nærmeste fremtid må løses ved at helseforetakene ser på organiseringen av de radiologiske tjenestene.
Seniorrådgiver Jørgen Holmboe i Helsedirektoratet sier til Dagens Medisin at knapphetsfaktoren på personale kanskje er den største utfordringen i dag, og dette er et langt lerret å bleke.
- Radiologi er i ferd med å bli den største flaskehalsen i spesialisthelsetjenesten, sier Holmboe, som legger til at direktoratet har fått mange tilbakemeldinger fra ulike miljøer på at prosessen med PET-CT går for tregt.
Cirka 85 prosent av PET-CT undersøkelsene gjøres hos kreftpasienter. I løpet av året vil Helsedirektoratet foreta en utredning om bildediagnostikk på kreftområdet, herunder PET-CT.
Dagens Medisin 09/2012

Powered by Labrador CMS