Annen hjernestruktur hos psykopater

Britiske forskere har ved hjelp av MRI-bilder avdekket at kriminelle psykopater med antisosial personlighetsforstyrrelser har en annen hjernestruktur enn folk flest.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Forskere ved King’s College London’s Institute of Psychiatry har undersøkt hjernen til menn som har begått mord, voldtekt og andre voldshandlinger.

Av de 44 mennene som gjennomgikk MRI-skanning, oppfylte 17 av dem diagnosen for antisosial personlighetsforstyrrelse og psykopati.

Forskerne skannet også hjernen til 22 friske ikke-kriminelle.

Mindre grå substans
Psykopati henter inn trekk fra flere personlighetsforstyrrelser, først og fremst fra dyssosial, også kalt antisosial, personlighetsforstyrrelse.

Nyhetsbyrået Reuters kobler interessen for funnene blant annet til den pågående rettssaken etter terrorangrepet i Oslo 22. juli.

De to rettspsykiatriske sakkyndige i saken mot Anders Behring Breivik, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, mener at den Breivik har dyssosial  og narsissistisk personlighetsforstyrrelse.
Ifølge resultatene fra de britiske forskernes studie, bestod psykopatenes hjerne av signifikant mindre grå substans i fremre deler av prefrontale korteks og i temporallpolene (spissen av temporallappen).
Dette er områder i hjernen som er viktige for å forstå andre menneskers følelser og er aktivert i forbindelse med refleksjoner omkring moral.

Skader i disse områdene er ifølge forskerne koblet til mangel på empati, dårlig respons i forhold til frykt og stress og mangel på følelser som skyld og skam, skriver Reuters Health.
Konsekvenser for behandling
Studien er ledet av Nigel Blackwood som uttaler til Reuters Health at muligheten til å bruke hjerneskanning for å identifisere og diagnostisere undergrupper av voldelige kriminelle har viktige implikasjoner for behandling.
Lindsay Thomson, rettsmedisiner ved University of Edinburgh, uttaler til Reuters at forskernes funn gir støtte for at psykopati er en klar nevronal utviklingsforstyrrelse i hjernen.
– Mens kognitiv atferdsterapi kan ha effekt hos personer med antisosial personlighetsforstyrrelse, vil den samme behandlingen ikke hjelpe psykopater med hjerneskade, sier Thomson.

 Archives of General Psychiatry Online May 7, 2012. doi:10.1001/archgenpsychiatry.2012.222

Dagens Medisin 09/2012

Powered by Labrador CMS