Endrer abortpraksis etter lovbrudd

Helsedirektoratet påpekte at sentral abortklagenemnd innvilget abort etter 22. uke, og nemnda endrer nå praksis. – Brudd på abortregelverket skal ikke forekomme, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I et brev til Helse- og omsorgsdepartementet påpeker Helsedirektoratet at sentral abortklagenemd i enkelte tilfeller har innvilget abort etter 22. uke når det er grunn til å anta at fosteret er levedyktig. Etter Helsedirektoratets vurdering har denne praksisen vært i strid med loven.

– Dette er en alvorlig sak, og det er viktig at Helsedirektoratet har kommet med en klar konklusjon. Nemnda må gjøre vanskelige vurderinger, men brudd på abortregelverket skal ikke forekomme, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Har endret praksis
Verken Helse- og omsorgsdepartementet eller Helsedirektoratet kan instruere abortnemndene om avgjørelser i enkeltsaker, men direktoratet har et ansvar for å tolke praksis opp mot loven og har tatt den avvikende praksisen opp med den sentrale abortklagenemnda. Nemnda har etter denne dialogen endret sin praksis i tråd med direktoratets juridiske vurderinger.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sier at det er helt åpenbart at nemda står overfor vanskelige vurderinger, men den har likevel et ansvar for å treffe vedtak i tråd med regelverket.

– Derfor er det viktig at vi nå har kommet med en klar presisering. Det er viktig både for de kvinnene dette gjelder, for de som skal gjennomføre inngrepet og for tilliten til nemdas arbeid, sier helsedirektøren.

Bare ved tungtveiende grunner
Abortloven slår fast at et svangerskap ikke kan avbrytes etter utgangen av attende svangerskapsuke med mindre det er særlig tungtveiende grunner for det.

Når det er grunn til å anta at fosteret er levedyktig, kan tillatelse til svangerskapsavbrudd ikke gis. Det gjelder også selv om sterke sosiale grunner taler for noe annet, som kvinnens lave alder og livssituasjon, at graviditeten er resultat av en kriminell handling eller sterke sosiale grunner.

Abort etter uke 12 avgjøres av uavhengige abortnemnder. Ved avslag går saken automatisk til behandling i en sentral abortklagenemd.

Et lite antall saker
– Dette dreier seg om et lite antall saker hvor kvinnen har vært i en spesielt vanskelig situasjon. Sakene berører samtidig forhold av prinsipiell og faglig karakter som vi må se nærmere på i samråd med relevante medisinske fagmiljøer. Vi skal både se på hvordan vi kan sikre at kvinner kommer så langt i svangerskapet når de kommer til klagenemnda samt metoder for å bestemme grensen for levedyktighet tilstrekkelig nøyaktig i svangerskapet, sier Larsen.

Helse- og omsorgsdepartementet ba Helsedirektoratet om en vurdering av dette spørsmålet etter at direktoratet hadde orientert om abortklagenemndas praksis. Departementet fant deretter grunn til å innhente en redegjørelse fra direktoratet for de faktiske og juridiske forholdene.

Powered by Labrador CMS