Mottar 1700 meldinger om støy

Hvert år mottar Arbeidstilsynet 1700 meldinger om arbeidsrelaterte støyskader.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Nå kontrollerer Arbeidstilsynet hvordan 520 virksomheter jobber for å redusere sjenerende og hørselskadelig støy.
Onsdag 25. april er den internasjonale støyfrie dagen. Den ble innstiftet i 1996 og markeres for tolvte gang i Norge. 
Tilsyn i utvalgte bransjer
Arbeidstilsynet er nå i gang med tilsyn i bransjene bygg og anlegg, produksjonsbedrifter og verksteder, barnehager, bakkepersonell på flyplasser og musikk og underholdningsbransjen, skriver Arbeidstilsynet.
Bedriftshelsetjenesten
– Foreløpige resultater fra tilsynene viser at mange virksomheter mangler oppdaterte kartlegginger og målinger av arbeidstakernes støybelastning. Når dette mangler blir både informasjon og opplæring til arbeidstakerne, og tiltak for å redusere støybelastningen, mangelfull. I mange virksomheter er kunnskapen om helseeffekter av støybelastninger rett og slett for dårlig, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.
Det varierer i hvilken grad virksomhetene benytter seg av bistand fra bedriftshelsetjenesten. Hvordan bedriftshelsetjenesten bistår virksomhetene ved forebygging er et sentralt tema som tas opp i tilsynene.
Helsekontroll
Ifølge Arbeidstilsynet skal arbeidstakere ha informasjon og opplæring om farene forbundet med støy. Når en risikovurdering viser at det foreligger helserisiko, skal de ansatte ha tilbud om helse- og hørselskontroll.
– Det er bekymringsfullt at så mange får hørselsskader på jobb. Arbeidstilsynets satsning på støy skal bidra til at virksomhetene jobber forebyggende for å redusere risikoen for hørselsskader på arbeidsplassen, sier Finboe Svendsen.
Utsatte yrker
Nasjonal. overvåking av arbeidsmiljø og helse (NOA) oppgir at de yrkesgruppene som i størst grad rapporterer om nedsatt hørsel på grunn av jobben er kunstnere, rørleggere, bygghåndverkere, mekanikere, sveisere, plate- og verkstedsarbeidere, prosessoperatører, tømrere/trearbeidere, vei-/anleggs-/stein- og murarbeidere samt sysselsatte i landbruk, fiske og oppdrett.

Powered by Labrador CMS