Åpner besvimelses-poliklinikk

Sykehuset Østfold starter ny poliklinikk for pasienter som har besvimt. Målet er å gi pasientene et bedre og riktigere tilbud med færre radiologiske undersøkelser og unødvendige innleggelser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Britisk modell

Slik er modellen for besvimelses-poliklinikken ved Sykehuset Østfold: Pasienter som kommer til akuttmottak prioriteres og sorteres ved at lege i akuttmottaket bruker behandlingslinjen for synkope (besvimelse). Høyrisikopasienter legges inn, eventuelt etter konsultasjon med synkopeansvarlig lege/nevrolog, og blir deretter vurdert av spesialsykepleier med spørreskjema. Øvrige pasienter henvises til synkopepoliklinikken og tilbys time hos spesialsykepleier innen to uker. Alle pasienter skal ha fått tatt EKG i akuttmottaket. Nevrolog konsulteres ved mistanke om hjerneskade eller epilepsi.Kilde: Sykehuset Østfold

Den nye spesialpoliklinikken, som åpner i slutten av april, drives av hjerteavdelingen gjennom et samarbeid med nevrologisk avdeling og skal bemannes med hjerteleger og spesialsykepleiere.

– Ny behandlingslinje skal hjelpe oss til raskere å avklare hvilke pasienter som trenger videre utredning og behandling, sier overlege Maria Lorentzon Omstad ved hjerteavdelingen til sykehusets nettsider.

Skal bedre tilbudet
Ifølge Lorentzon Omstad er målet med den nye prosedyren å gi pasientene et bedre og riktigere tilbud.

– Ved å følge den nye behandlingslinjen, håper vi å minske bruk av undersøkelser som CT, MR og EEG når det ikke er nødvendig. Vi håper også å kunne minske antall unødige innleggelser, sier overlegen videre.

Spesialsykepleier Mats Åhrstrøm legger til at de ofte ser at pasienter som har besvimt blir innlagt blant annet fordi helsepersonell er redde for å overse en alvorlig årsak til besvimelsen.

– Derfor mener vi det er viktig å få faste behandlingslinjer for vurdering og håndtering av disse pasientene. Blant annet skal alle pasienter med forbigående bevissthetstap med ukjent årsak, vurderes av spesialsykepleier ved å bruke et standard spørreskjema, forklarer han.

Inspirert av britene
Behandlingslinjen og spørreskjemaet som brukes overfor pasientene er laget etter en utprøvd britisk modell (se faktaboks til høyre).

Powered by Labrador CMS