Fastlegeordning under press

- Fastlegeordningen fra 2001 er Norges mest populære, velfungerende og kostnadseffektive helsereform. Nå er den i fare, advarer representanter for Fastlegeaksjonen, en spontan grasrotbevegelse for fastleger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

ALLMENNLEGENE, de fleste av oss med fastlegeavtale, står for om lag 80 prosent av det samlede antall legekonsultasjoner i Norge. Vi undersøker og behandler pasientene våre først og fremst på fastlegekontoret, men også ved legevakt, sykehjem, helsestasjon og i fengsel. Vi vet hvor mye vi betyr for våre pasienter, og de fleste av oss har kort ventetid på telefon og legetime.
Jo, det finnes unntak, og de skal være så få som overhodet mulig.
PRIORITERINGER. Når du trenger ekstra tid til å forklare ditt problem i telefonen, skal du få det. Når du trenger ekstra tid hos legen, vet du godt at det forsinker de andre pasientene på venterommet, men der møter du etterpå som oftest en stilltiende mellommenneskelig forståelse for at du som pasient skal få nødvendig tid hos legen.
Sykdom er vanskelig å planlegge, og hver og en av oss vil håndtere sykdom på hver vår personlige måte. Det vil være ulikt hvordan sykdommen gir oss ubehag og smerte, hvor redde vi blir, hvor funksjonshemmede og arbeidsudyktige vi blir.
Allmennlegen tar imot alle typer personer med sine sykdommer og plager, enten sykdommen har vart kort eller lenge, om den er dødelig eller ikke. Allmennlegen gjør dette ved å prioritere. Ved å prioritere, gir allmennlegen mest til dem som trenger det mest.
UFORSTÅELIG. Helsemyndighetenes forskriftsforslag gir fastlegene pålegg om en rekke nye aktiviteter: møtevirksomhet, dokumentasjon, rapportering, undervisning, brukerundersøkelser, utredninger og rådgivning til kommunen.
Det er vanskelig å forstå hvordan Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har tenkt å gi pasientene mer tid i sin nye forskrift. Universitetet i Bergen har regnet ut at det trengs 1500 flere fastleger for å gjøre alt dette.
I et skriv til helse- og omsorgsministeren, undertegnet av 2802 fastleger, forklarte vi i detalj hvilken ødeleggende effekt forskriftsforslaget vil ha på medisinsk førstelinjetjeneste. Vi oppfordret ministeren til å trekke forslaget og avbryte høringsrunden. Statsråden har valgt å kjøre høringsrunden videre, og hun signaliserer at en ny forskrift skal iverksettes inneværende år.
KUNNSKAPSMANGEL. Nestleder Thomas Breen (Ap) i Stortingets helse- og omsorgskomité avslører gjennom medieutspill nylig manglende kunnskaper om norsk allmennmedisin og dagens fastlegeordning. Den samme kunnskapsmangelen preger dessverre også HOD. Likevel har ivrige helsepolitikere nå satt seg fore å detaljstyre vår virksomhet. Effekten av det nye forskriftsforslaget vil være at fastlegeordningen raseres.
Breen viser til at bakgrunnen for den foreslåtte fastlegeforskriften er «en internasjonal undersøkelse hvor Norge kommer dårligst ut av elleve land på viktige områder for vår allmennlegetjeneste». Påstanden gir grunn til å se nøyere på hvilken undersøkelse det refererer til, og hva den faktisk viser.
UVILLIGE POLITIKERE. Undersøkelsen er gjennomført av Commonwealth Fund, en privat amerikansk stiftelse. De står bak internasjonale sammenlignende helsetjenesteundersøkelser i elleve land. Undersøkelsen er basert på telefonintervju. I 2009 ble norsk primærhelsetjeneste evaluert. Norge kommer dårligere ut enn andre land når det gjelder:
- generelt syn på helsevesenet totalt
- informasjonsflyt
- kommunikasjon og koordinering mellom ulike deler av helsevesenet.
Disse problemene kan neppe lastes fastlegene alene. Mye av problematikken skyldes at våre helsepolitikere i mer enn ti år har vært uvillige til å finansiere et funksjonelt og effektivt IKT-system for hele helsevesenet.
RASKT TIL LEGE. I den samme undersøkelsen fra Commonwealth Fund skårer Norge bedre enn de andre landene på følgende viktige områder:
- komme til helsehjelp utenom kontortid (kommunal legevakt, som oftest bemannet av fastleger)
- komme til primærlege samme dag som man blir syk
- har en fast lege
- har en person som er ansvarlig for all behandling de får hos ulike leger.
FORBEDRINGER. Vi er tilhengere av et offentlig helsevesen med like rettigheter for alle innbyggere. Dette er selve fundamentet i vår samfunnsmodell. Fastlegeordningen fra 2001 har langt på vei sørget for det, men kan bli enda bedre. Det kan bare skje i et samarbeid mellom Legeforeningen, kommunene og staten. Vi mener det kan være fruktbart også å invitere pasientorganisasjoner i en slik prosess.
Vi vil benytte anledningen og tipse helseministeren om allmennlegenes forslag til forbedringer i rapporten «Tillit, trygghet og tilgjengelighet» fra 2009.
Les mer om kampen for fastlegeordningen på www.fastlegeaksjonen.no

Powered by Labrador CMS