Abort ikke bare på sykehus

Helsedirektoratet vil i løpet av året starte et pilotprosjekt hvor privatpraktiserende gynekologer kan forskrive abortpillen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I dag er det bare sykehus som kan initiere medikamentell abort til kvinner som har fått innvilget svangerskapsavbrudd før niende svangerskapsuke. I 2010 ble over 70 prosent av slike aborter utført medikamentelt.
Nå har Helsedirektoratet fått i oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet å gjennomføre et pilotprosjekt hvor også privatpraktiserende gynekologer kan utføre medikamentelle svangerskapsavbrudd.
Ikke bestemt oppfølging
Avdelingsdirektør Erik Kreyberg Normann i Helsedirektoratet opplyser at prosjektet trolig vil være i gang i 2012.
– Vi har som ambisjon å komme i gang med pilotprosjektet på slutten av året, sier Normann til Dagens Medisin.
– Hvor mange, og hvem vil omfattes av pilotprosjektet?
– Det har vi ikke besluttet ennå. Arbeidsgruppen skal ha et nytt møte i begynnelsen av juni, hvor vi kommer inn på blant omfang og geografi. Men det vil være i områder hvor de gynekologiske sykehusavdelingene har lang erfaring med medikamentell abort.
Ikke bestemt oppfølging
Ved dagens ordning medmedikamentell abort får kvinnen på sykehuset et medikament som vil igangsette en abort, og hun får med seg et medikament som skal tas hjemme. Det er sykehuset som følger opp kvinnen etterpå.
– Hvordan har dere tenkt å gjennomføre god nok oppfølging fra gynekologer som vanligvis bare har åpent på dagtid?
– Vi har ennå ikke bestemt detaljene for hvordan dette skal utføres. I samarbeid med Norsk gynekologisk forening og de helseforetakene som vil bli berørt av pilotprosjektet, vil vi utarbeide gode rutiner, svarer Normann.
Ikke økonomi
– Hva er bakgrunnen å prøve ut ny ordning ved medikamentell abort? Blir det billigere for samfunnet?
– Det er ikke økonomisk motivert, men et ledd i en naturlig utvikling etter at vi nå har fått et medikamentelt alternativ til kirurgisk abort. De fleste abortene foretatt før niende svangerskapsuke gjøres nå medikamentelt. At andre enn sykehusene kan gjøre dette, er en rasjonell måte å samhandle på mellom privatpraktiserende spesialister og sykehus, sier Normann.

Powered by Labrador CMS