Foto:

- Medisin mot føflekkreft ingen superbehandling

DM ARENA: Professor Bjarne Robbestad reagerer på at medisinen ipilimumab blir omtalt som superbehandling.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OSLO/OUS RADIUMHPOSPITALET: Bjarne Robberstad er nyutnevnt professor i helseøkonomi ved Universitetet i Bergen og leder i Blåreseptnemda.

Ipilimumbab
På Dagens Medisins fagmøte om kreft og prioritering torsdag viste han til studier om det mye omtalte legemidlet ipilimumab, som er et nytt og svært kostbart legemiddel mot føflekkreft.

Legemidlet kom i fokus da TV2 fortalte om Matias Wilberg (20) i Akershus som er alvorlig syk med føflekkreft.
Kreftformen er svært dødelig, og legene har gitt Matias dårlige prognoser.
Medisinen man mener kan hjelpe Wilberg, er ipilimumab (Yervoy), og et av fire legemidler som vurderes innført i Norge av en ekspertgruppe.
Robberstad reagerer på fremstillingen av ipilimumab som en superbehandling. Han viser til studier som viser at overlevelsen uten ipilimumab er fra seks til ni måneder, i snitt.

Kan vinne en til to måneder
– Med behandling er overlevelsen fra ti til elleve måneder i gjennomsnitt, så en kan vinne fra to til 3,6 måneder, sa Robberstad.

–  Kreft er alvorlig blant annet fordi veldig mange pasienter er unge. En svak prognose gir store helsetap på pasientnivå og på pasientgruppenivå. Behandlingen har svært variabel effekt – den kan være kurativ eller ha svært mange bivirkninger.

– Denne hverdagen står klinikerne i hele tiden: Når er bivirkningene så store at en ikke bør starte behandling? spurte Robberstad.

– Effektestimatet blir veldig usikkert i en slik situasjon. I mange tilfeller strekker man seg lengre og får en negativ behandlingseffekt. Den nye behandlingen er vanligvis kostbar. Da vil kostnadseffektiviteten gå ned, sa han.

Powered by Labrador CMS