Gratis prevensjon ga færre aborter

Helsedirektoratet foreslår at alle kvinner mellom 20 og 24 år skal få gratis prevensjon, og mener dette kan halvere antallet aborter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I løpet av ett år fikk 3500 kvinner i alderen 20-24 år i Tromsø og Hamar gratis hormonell prevensjon, viser nylig framlagte tall fra Sintef.

Kan halvere abortraten
I disse kommunene økte bruken av hormonell prevensjon, og antall aborter gikk ned.

I dag er det allerede en ordning hvor alle kvinner mellom 16 og 20 år får dekket inntil 100 kroner for tre måneders bruk av p-piller.
På bakgrunn av resultatet av Sintef-studien foreslår Helsedirektoratet nå at alle kvinner mellom 20 og 24 år skal få gratis hormonell prevensjon.
–  Det vil derfor kunne gi høy gevinst når det gjelder å forebygge uønsket svangerskap og abort, samt redusere sosial ulikhet i reproduktiv helse blant kvinner. Potensiell reduksjon  i abortraten er beregnet til mellom 25-50 prosent, mener Helsedirektoratet.
- Positivt
Ordningen vil koste mellom 87 og 92 millioner kroner årlig.
Leder i Norsk Gynekologisk forening, Knut Hordnes,  sier dette er positivt.
–  Hvis man får dette til er det absolutt positivt, sier Hordnes til Dagens Medisin.
Han tror det ikke bare er pris som er avgjørende for om kvinner velger prevensjon, men også tilgjengelighet.
Norsk gynekologisk forening  har lenge ment at prevensjon ikke skulle være reseptbelagt.
–  En kunne godt tatt det litt lenger og gjort prevensjon reseptfritt. Vi ser ikke helt faren i at  man hindrer bruk som kunne vært farlig ved å respetbelegge dette, sier han.
Studien konkluderer med at  forsøkskommunene hvor kvinnene fikk tilbud om gratis hormonell prevensjon, økte kontinuiteten i bruk av hormonell prevensjon og antall brukere av langtidsvirkende hormonell prevensjon signifikant.
Tre finansieringsforslag
Videre ble det observert en signifikant nedgang i antall svangerskapsavbrudd i forsøkskommunene, men ikke i kontrollkommunene.

Rapporten
foreslår tre subsidieringsalternativer:
Et alternativ der all prevensjon gjøres gratis, samt to alternativer basert på en tilskuddsordning med henholdsvis 400 kroner i året og 960 kroner i året.
Kvinner i alderen 20-24 år har den høyeste abortraten i Norge.

Powered by Labrador CMS