-Krevende møte om dyr kreftmedisin

- Som lege påvirkes jeg av enkeltskjebner som Matias Wilberg, sier leder av ekspertgruppen som vurderer om kreftpasienter skal få dyre medisiner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OSLO/HELSEDIREKTORATET: Anne-Lise Ryel, leder i Kreftforeningen, sier hun var usikker på hvorvidt hun skulle si ja til å sitte i gruppen som skal vurdere om norske pasienter skal få tilgang til nye dyre kreftmedisiner:
-Krevende
– Jeg var usikker på hvordan den skal jobbe og hva som er den egentlige oppgaven. Men vi har hatt lange gode diskusjoner om svært komplekse problemstillinger i dag, sier Ryel til Dagens Medisin.
Gruppen møttes for å for å beslutte hvorvidt fire utvalgte og dyre kreftlegemidler skal tilbys norske pasienter.

Strategidirektør for kreft, Stein Kaasa i Helsedirektoratet leder ekspertgruppen.
Kaasa sier møtet var krevende, men han mener at gruppen kom langt på vei.
– Dette angår ulike pasientgrupper og gjelder legemidler med ulik dokumentasjon og studier av forskjellig kvalitet.
Kaasa sier gruppen ikke har konkludert, men vil gjøre dette over påske.

Finansiering
Kaasa skryter av gruppens sammensetning. Med i gruppen er norske kreftleger, almenpraktiker, Kreftforeningen og en filosof, blant annet.
Finansiering var et viktig punkt i dagens møte, og Kaasa og Ryel sier gruppen må regne med å gå noen runder til om finansiering.
Kaasa sier til Dagens Medisin at ingen legemidler, av de fire kreftlegemidlene som ble diskutert i dag, har vært gjenstand for mer oppmerksomhet enn et annet. 
TV2 har nylig fortalt om Matias Wilberg (20) i Akershus som er alvorlig syk med føflekkreft. Kreftformen er svært dødelig, og legene har gitt Matias dårlige prognoser.
Medisinen en mener kan hjelpe Wilberg, ipilimumab (Yervoy) var en av de fire legemidlene som ble diskutert på møtet fredag.
–  Hvor mye påvirkes dere av enkelthistorier som den om Matias Wilberg i et slikt møte?
–  Som lege påvirkes jeg.Vi arbeider med innholdet i nasjonale retningslinjer. Disse er et bakteppe for avgjørelsene og ikke minst samtalene mellom lege og pasienten sier, Kaasa.

Powered by Labrador CMS