Her er Legeforeningens plan B

Frykten for at forslaget til fastlegeforskrift skal gå igjennom slik det foreligger i dag, har fått Legeforeningen til å utvikle et nytt norsk legesystem.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Legeforeningen er snart i havn med sitt opplegg for å løsrive seg fra fastlegeordningen.

En helprivatisert fastlegetjeneste er på trappene.

Stykkpris og abonnement

Arbeidsgruppen som jobber med den nye legeordningen, utvikler en modell som er en kombinasjon av abonnementsavgift og stykkpris.

Det sier Kari Sollien, nestleder i Allmennlegeforeningen og medlem i Legeforeningens sentralstyre til Dagens Medisin.
Den enkelte lege vil få en matrise der vedkommende legger inn egne tall og utarbeider en prisliste ut fra økonomiske beregninger: 
– Vi har laget et regneark som er prisplan for en helprivat drift. Der kan man selv legge inn ulike verdier for stykkpris og betaling for ulike tjenester, sier Sollien.
Ingen felles prisliste
En felles prisliste vil imidlertid ikke Legeforeningen stå for:
– Noen leger ønsker felles prisliste. Men dette vil være problematisk i forhold til konkurranselovgivningens bestemmelser om prissamarbeid. Men vi kan ikke se bort fra at folk vil samle seg i større legesentre enn i dag og ta ut stordriftsfordeler. Men vi har ikke tenkt å organisere et slikt samarbeid for alle, sier hun.
– Vil hovedtillitsvalgte i fylkene få fullmakt til å si opp fastlegeavtalene?
– Vi har diskutert at vi må komme i kontakt med alle – og få etablert en forhandlingsleder i alle kommunene som vil få en slik fullmakt. Det er ikke noe i avtaleverket i dag som gir oss fullmakt, sier Sollien. 
- Håper det ikke blir nødvendig
Verken Sollien eller leder i Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen, håper det blir bruk for ordningen som Legeforeningen bruker mange arbeidstimer på i disse dager:
– Men Legeforeningen må, som en ansvarlig forening, sikre befolkningen et godt allmennlegetilbud, også dersom departementet velger å ødelegge fastlegeordningen, sier Hansen.
– Hvor mange av fastlegene blir med på en slik ordning?
– Det er en by versus land-gradient her. Det er leger som arbeider i spredt befolkning; her vil det ikke være grunnlag for helprivat drift. Jeg tror for øvrig ikke Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) ønsker en slik situasjon. Men forslaget til fastlegeforskrift, slik det foreligger i dag, betyr en oppløsning av fastlegeordningen, sier Hansen.
Fiks ferdig opplegg
– Vi lager nå et fiks ferdig opplegg som kan iverksettes det øyeblikket dette forslaget eventuelt går igjennom. Det kan bli en omfattende portefølje å drive rådgiving på, sier Hansen og Sollien.

HOD: Ny forskrift i løpet av året
Det har versert flere tidspunkter om når HOD vil iverksette forskriften, blant annet er 1. juli i år nevnt. Men HOD opplyser til Dagens Medisin at de ikke kan si annet enn at den vil bli innført i løpet av året.

- Det er kommet inn i underkant av 300 høringssvar, opplyser kommunikasjonssjef i HOD, Ingrid Vigerust tirsdag.

Powered by Labrador CMS