Reagerer på apotek-utspill

– Apotekene bruker, eller misbruker, anledningen til å forsøke å skaffe seg større markedsandeler, sier Allmennlegeforeningens leder om Apotekforeningens høringssvar.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Tidligere i dag, 27. mars, foreslo konstituert fagdirektør Hilde Ariansen i Apotekforeningen at fornyelse av resepter for p-piller og rekvirering av legemidler ved øyeinfeksjon og betennelsesdempende geler kan utføres av farmasøyter.

– De ønsker større markedsandeler
I sitt høringssvar om revidert fastlegeforskrift foreslår Apotekforeningen at det bør gjøres en gjennomgang av hvilke oppgaver fastlegene gjør i dag som kan løses av andre, blant andre apotekene.

– Dette er ikke et nytt forslag fra Apotekforeningen. Dette er en del av den satsingen som apotekene har for å skaffe seg større markedsandeler, sier Allmennlegeforeningens leder og visepresident i Legeforeningen, Trond Egil Hansen, til Dagens Medisin.

Han konstaterer at foreningen bruker – eller som han raskt legger til – misbruker den anledningen som høringsrunden for revidert fastlegeforskrift gir dem.

– Har jo reseptfrie legemidler
Hansen avviser Apotekforeningens forslag om at farmasyøter kan fornye resepter eller rekvirere enkelte legemidler.

– Vi har allerede en ordning med reseptfrie legemidler. Det er ikke forsvarlig at legemidler forskrives uten en forutgående vurdering av lege, sier Hansen.

Han trekker fram erfaringene med at farmasøyter kunne rekvirere Tamiflu under influsensapandemien.

– Fri flyt under pandemien
Allmennlegeforeningens leder viser til en rapport som Helsedirektoratet utarbeidet etter pandemien, da det var fri flyt av influensamedisinen Tamiflu.

– Ifølge rapporten avlaster ikke farmasøytrekvirering fastlegene. Tvert i mot førte dette til et massivt salg av Tamiflu som ble gitt til pasienter som ikke trengte det, sier Hansen.

Sier nei til direkte kobling
Allmennlegeforeningens leder viser til at legene ikke har lov til å drive apotek fordi man skal unngå en direkte kobling mellom dem som forskriver og dem som selger legemidler.

– Apotekforeningens forslag innebærer at man får en direkte kobling mellom rekvirering og salg. Det er grunn til å spørre om deres agenda er å selge flere legemidler, ikke å avlaste legen slik de påstår, sier Trond Egil Hansen til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS