Baklofen-bruk ga abstinenssymptomer hos nyfødt

En lege har meldt Legemiddelverket om et nyfødt barn som hadde sitringer og var urolig og irritabelt rett etter fødselen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Legen melder at mor brukte baklofen under hele svangerskapet og legen oppfattet derfor barnets reaksjon som mulige abstinenssymptomer.

Usikkert
Baklofen brukes ved spastisitet i skjelettmuskulaturen som skyldes sykdommer eller skader i medulla spinalis, som for eksempel multippel sklerose og traumatisk myelopati.
Barnet ble gitt liten dose baklofen med god effekt, og dosen ble langsomt trappet ned og baklofen seponert da alle symptomene var borte.
Leder ved Regionalt legemiddelinformasjonssenter (RELIS) Midt-Norge, Rikke Hom Løvaas sier man ikke kan si om det er baklofenbruken som ga abstinenssymptomene ettersom mor i tillegg brukte pregabalin.
–  Men man kan heller ikke utelukke dette, sier hun.
Har vært meldt i USA
RELIS har etter å ha gjennomgått litteraturen funnet at det er meldt lignende tilfeller i USA, men at det i Norge ikke er meldt om slike tilfeller tidligere.
Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket sier baklofen er kjent som et virkestoff som gir mange bivirkninger.
Legemiddelverket har foreløpig ikke tatt stilling til om at anbefalingene av legemidlet til gravide skal endres.
– Når det gjelder bruken av legemidler hos gravide er veldig viktig at legen gjør en nøye vurdering og risiko. At det gis baklofen til gravide skjer forholdsvis sjelden. Det er alltid nyttig med slike bivirkningsmeldinger, dette gjør legene oppmerksomme på eventuelle problemer, sier han til Dagens Medisin.
Det finnes ingen studier på baklofenbruk hos gravide kvinner, ifølge amerikanske Food and drug administration (FDA).
FDA skriver imidlertid:
– Baklofen bør brukes under graviditet dersom fordelen klart oppveier den potensielle risikoen for fosteret.
 Andre bruksområder for baklofen er blant annet blærefunksjonsforstyrrelser hos tverrsnittslammede, trigeminusnevralgi og andre former for nevropatisk smerte, clusterhodepine og migrene, kronisk hikke og gastroøsofageal reflukssykdom.

I Norge markedsføres det to legemidler med baklofen av henholdsvis Novartis og Mylan. Ingen representanter for firmaene er forløpig å få tak i så langt tirsdag.

Powered by Labrador CMS