Infeksjon kan gi epilepsi-risiko

Risikoen for at barnet får epilepsi øker med 40 prosent dersom mor under svangerskapet bruker antibiotika eller er innlagt i sykehus for en infeksjon.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette antydes i en studie som forskere ved Folkehelseinstituttet har deltatt i sammen med danske kolleger.

Betydelig økt risiko
Studien, som ble utført Avdeling for klinisk epidemiologi ved Århus universitets hospital, viser at 4,5 av 1000 barn får epilepsi uavhengig av om mor har hatt infeksjoner. Av de gravide som hadde infeksjon og brukte antibiotika eller ble sykehusinnlagt ble 6,5 av 1000 barn rammet at epilepsi.

Det vil si at risikoøkningen er betydelig, men at de faktiske tall er lave, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Det er vanskelig å finne ut om det er effekt av antibiotikabruk eller den underliggende infeksjon som er årsaken til den økt risikoen for epilepsi, sier professor og overlege Leiv S. Bakketeig til instituttets nettsider.

Funnet også i andre studier
Studien er basert på 191.383 enkeltfødte barn født i Danmark i perioden 1998–2008. De gravides bruk av antibiotika eller sykehusinnleggelse for infeksjon i svangerskapet ble koblet mot sykehusdata om epilepsi blant barna, altså en historisk kohort-undersøkelse.
Av disse hadde 57.826 (cirka 30 prosent) vært utsatt for infeksjon i mors liv.

Ifølge instituttet viser også to andre studier en sammenheng mellom feber og økt risiko for epilepsi, så kalt “neonatal seizures”. I en annen dansk studie som var basert på selvrapportering om feber i svangerskapet, ble det ikke konstatert en sammenheng mellom feber og epilepsi. Det viste seg imidlertid at barn som hadde vært utsatt for feber i mors mage mer en to ganger hadde økt risiko for epilepsi.

Powered by Labrador CMS