Hedret med Den Store Psykologprisen

Assisterende direktør Arne Holte i Nasjonalt folkehelseinstitutt er tildelt Den Store Psykologprisen for å ha satt dype spor innen det psykiske helsearbeidet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Prisvinneren: Arne Holte

Arne Holte, norsk psykolog. Professor i klinisk psykologi ved Universitetet i Tromsø 1992–97, professor i medisinske atferdsfag ved Universitetet i Oslo 1997–99, direktør for psykisk helse i Nasjonalt folkehelseinstitutt fra 2004. Hans forskningsvirksomhet spenner over et vidt felt av emner og metoder med arbeider om schizofreni, kvinnens overgangsalder, årstidsavhengige forstyrrelser, depresjon, spiseforstyrrelser og helsetjenesteforskning. Han har også utviklet en selvhjelpsmetode mot søvnløshet.Som assisterende direktør ved Nasjonalt folkehelseinstitutt leder han arbeid knyttet til store forskningsprosjekter innenfor psykisk helse, og da særlig med oppgaver knyttet til internasjonalisering og finansiering innenfor EU og EØS. Blant de mest aktuelle temaene innenfor hans ansvarsområde er studier av nevroutviklingsforstyrrelser som ADHD, autismespektrumforstyrrelser og problemer med språk- og læring hos barn (SOL). Folkehelseinstituttet har store prosjekter på disse områdene.Kilde: Store norske leksikon/Nasjonalt folkehelseinstitutt

Onsdag kveld, 14. mars, mottok en glad Arne Holte Den Store Psykologprisen, som årlig deles ut av Pearson Assessment i samarbeid med Norsk Psykologforening.
Sjokkert og glad
Under prisseremonien i Oslo Militære Samfund mottok han en prispremie på 100 000 svenske kroner.

– Jeg er sjokkert, overrasket og veldig glad. Det er nok å bli nominert, sier prisvinneren Arne Holte.

Han sier at prisen innebærer en anerkjennelse av psykologers innsats.

– Dette er en anerkjennelse av alle psykologer i Norge. Det at helseministeren personlig utdeler prisen og uttrykker sin takk, er et viktig bevis på dette, legger han til.

– En motor innen psykisk helse
Årets vinner omtales av juryen som en av motorene bak det psykiske helsearbeidet i Norge: Få nålevende psykologer i Norge har lagt igjen bredere spor. Holte har bidratt aktivt til å vise hvordan psykologer, psykologers virksomheter og psykologisk kunnskap kan komme mennesker til gode, både i Norge og internasjonalt. 

Arne Holte har bidratt til dette både med sin innsats som institusjonsbygger, gjennom forskning og et stort antall kronikker og debattartikler i massemediene, heter det i juryens begrunnelse.

– En ener på mange områder
Presidenten i Norsk Psykologforening Tor Levin Hofgaard, som også sitter i juryen, understreker at juryen var enstemmig i sin vurdering av prisvinneren.
– Alle de tre finalistene var verdige nominerte til årets pris, men Arne Holte er en ener på svært mange områder. Listen over institusjoner han har vært delaktig i å bygge opp er lang, og hans forskning har satt dype spor både nasjonalt og internasjonalt.  Hans synlige rolle i media har bidratt til å sette fokus på, og få debatt i offentligheten, rundt viktige samfunnsmessige tema.  Holte er et arbeidsjern, en gründer og en evig optimist med stor sans for humor, sier Hofgaard på vegne av juryen.

Han trekker blant annet frem Holtes innsats som leder av Divisjon for psykisk helse i Folkehelseinstituttet som han har ledet de siste syv årene. Divisjonen ble i fjor tildelt karakteren «Very good to excellent» av Norges Forskningsråd og ble rangert som den beste ikke-biologiske forskningsinstitusjonen i Norge innen psykologi og psykiatri.

Andre gang i Norge
Dette var andre gang Den Store Psykologprisen ble delt ut i Norge. I år delte helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ut prisen. 

– Vi er utrolig glad for at helseministeren kom, sier Tor Levin Hofgaard.  Vi opplever det som en bekreftelse på at prisen henger høyt og at jobben psykologene gjør i Norge virkelig blir verdsatt.

Dette er juryen
Juryen i Norge har bestått av president i Norsk Psykologforening Tor Levin Hofgaard, psykolog og tidligere generalsekretær i Norsk Psykologforening Tove Beate Pedersen, avdelingsdirektør i Statens helsetilsyn Richard H. Knoff, sjefpsykolog ved Distriktspsykiatrisk Senter Vinderen Torkil Berge og daglig leder i Pearson Assessment Catharina Mabon Tomic.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen delte 14. mars ut Den Store Psykologprisen til Arne Holte.
Powered by Labrador CMS