Genmåling kan forutsi krefttilbakefall

To knipper med gener kan forutsi risiko for tilbakefall hos pasienter med tykk- og endetarmskreft i stadium II eller III.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette er blant funnene i doktorgradsarbeidet til Trude Holmeide Ågesen, som før helgen diputerte ved Radiumhospitalet.

I doktorgradsavhandlingen sammenlignet hun molekylære endringer i tykk- og endetarmskreft fra unge og eldre pasienter og identifiserte gensignaturer som kan forutsi sykdomsforløpet for pasienter diagnostisert med kreft i stadium II og III.

Fant nytt diagnostisk verktøy
Sykdomsforløpet hos tykk- og endetarmskreftpasienter vurderes ut fra kliniske data og mikroskopisk vurdering av svulstene og valg av behandling baserer seg på denne informasjonen.  

Holmeide Ågesen tok utgangspunkt i behovet for finne nye diagnostiske verktøy som mer presist kan identifisere hvilke pasienter som har behov for tilleggsbehandling og hvilke som blir kurert med kirurgi alene. 

– Ved å måle aktivitetsnivået – mRNA – for alle kjente gener i tykk- og endetarmskreft fra uavhengige pasientserier og analysere datasettene med avanserte statistiske metoder har vi funnet to knipper med gener:  ett med 13 gener og ett med syv, som med god presisjon kan forutsi risiko for tilbakefall hos henholdsvis pasienter i stadium II eller III, sier hun i anledning disputasen.

Bestemte gener endrer uttrykk
I arbeidet med avhandlingen undersøkte Ågesen og hennes kolleger kopitallet for alle gener og deres aktivitetsnivå i svulster fra unge og eldre pasienter.

– Vi har vist at bestemte områder i arvestoffet viser fortrinnsvis avvik i kreft hos yngre pasienter, og at det er bestemte gener som i særlig grad viser endring i sitt uttrykksmønster i de samme svulstene. Disse endringene kan være viktige både for predisposisjon og for utviklingen av sykdommen, framholder Trude Holmeide Ågesen.

Hver fjerde genetisk påvirket
Tykk- og endetarmskreft er en av de vanligste kreftformene i Norge. Hvert år diagnostiseres rundt 3600 nye pasienter og cirka 40 prosent av dem dør av sykdommen innen fem år etter diagnosetidspunkt. Gjennomsnittsalderen for tykk- og endetarmskreftpasienter er på rundt 70 år.

Hos 20–30 prosent av alle tilfellene er sykdomsutviklingen påvirket av nedarvede genetiske endringer eller varianter, og alder ved sykdomsdebut er ofte lavere enn dette. Den genetiske årsaken er i de fleste tilfeller ikke kjent.

Powered by Labrador CMS